Studie trekt basisbegrip in twijfel: cholesterol vormt géén gevaar voor je hart

© put

Elke dag een ei eten, is gezond. Dat is de conclusie van een grootschalig onderzoek van het Amerikaanse EpidStat Institute. En dus bestaat er plots twijfel over de relatie tussen cholesterol en hart- en vaatziekten.

vtvn

Dokter Dominik Alexander en zijn team bekeken een hele reeks studies omtrent het onderwerp uitgevoerd tussen 1982 en 2015, waarbij ruim 275.000 mensen getest werden. Daaruit blijkt onder andere dat elke dag een ei eten de kans op een hartaanval met 12% doet dalen, en dat er geen oorzakelijk verband bestaat tussen elke dag een ei eten en hart- en vaatziekten.

Nochtans bevat één dooier al de maximum aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voedingscholesterol. Bijgevolg lijkt de conclusie dat er een relatie bestaat tussen veel eieren eten en hart- en vaatziekten snel gemaakt. Dat is echter wat dit onderzoek volledig tegenspreekt. “Eieren bevatten veel positieve voedingseigenschappen”, legt Alexander uit. “Zoals antioxidanten, waarvan aangetoond is dat ze verstopping van de bloedvaten en ontstekingen tegengaan. Daarnaast zijn het excellente bronnen van proteïnen, die de bloeddruk verlagen.”

De studie, die gepubliceerd werd in de Journal of the American College of Nutrition, bouwt met deze bevindingen voort op een onderzoek uit 2015, dat concludeerde dat er geen verband bestaat tussen cholesterol en hart- en vaatziekten. “Deze systematische analyse heeft dat nog maar eens bewezen”, aldus dokter Tia Rains van het Egg Nutrition Centre. “Nu wordt er zelfs gesproken over de positieve effecten die eieren kunnen hebben op het hart.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer