Yuri van Gelder openhartig na rel in Rio: “Heb ik iemand vermoord? Nee, ik ben te laat naar bed gegaan.”

© EPA

Voor het eerst sinds hij naar huis gestuurd werd op de Olympische Spelen in Rio, heeft Yuri van Gelder een interview gegeven. In de Nederlandse krant De Telegraaf blikt de atleet terug op de woelige periode en de rol van zijn trainer Bram van Boksdael.

mawe

Yuri van Gelder werd tijdens de Olympische Spelen naar huis gestuurd na een dronken feestje. Na enkele lastige maanden gaf hij een eenmalig interview. “Het was een heel lastige en vooral pijnlijke situatie,” zegt de ‘Lord of the Rings’.

“Ik heb toch niemand vermoord?”

De atleet vertelde dat hij wel vaker drinkt na een kwalificatie. Meestal zitten er slechts twee dagen tussen een kwalificatie en de finale aan de ringen. Dan gaat hij niet op stap, maar drinkt hij iets op zijn hotelkamer. In Rio zat er anderhalve week tussen de kwalificatie en de finale, hij had nood aan een “uitlaatklep”.

Naar eigen zeggen heeft van Gelder ook helemaal niet zo veel gedronken die avond in Rio. Hij gaf wel toe dat hij pas om 5u08 terug in het olympisch dorp was. Het was nog steeds moeilijk om over de uitsluiting in Rio te praten. “Ik weet wel dat je als topsporters niet zo laat in je bed hoort te liggen. En uiteraard snap ik ook dat je tijdens de Olympische spelen niet mag drinken. Maar zo’n zware sanctie, dat zat ik nooit aankomen. Het stond helemaal niet in verhouding met het vergrijp. Ik heb toch niemand vermoord? Nee, ik ben te laat naar mijn bed gegaan,” verklaarde van Gelder.

De rol van trainer Bram van Bokhoven

Yuri van Gelder ontkent dat hij weet had van een training de ochtend na de kwalificatie. “Ik heb zelfs samen met hem een biertje gedronken op de goede afloop,” zegt hij. Ook van een WhatsApp-bericht weet van Gelder niets, omdat hij “niet meer naar zijn gsm heeft gekeken”.

Toch neemt van Gelder zijn trainer niets kwalijk. “Bram heeft me gezegd dat hij de NOX*NSF moest melden wat er gebeurd was. Ik had er geen problemen mee.” De ringenspecialist vroeg nog of ze hem naar huis zouden sturen, maar van Bokhoven stelde hem meteen gerust. Dat was het laatste contact tussen de trainer en de atleet in Rio.

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Video

Keuze van de redactie