Ook Bill Viola in Sint-Jacobs en Update_6 in Zebrastraat

Multimediakunstenaar Lee Lee Nam in Zebra en Sint-Jacobskerk

In het Zebracomplex in, de Zebrastraat en in de Sint-Jacobskerk loopt momenteel een tentoonstelling van de Zuid-Koreaanse multimediakunstenaar Lee Lee Nam. In de Sint-Jacobskerk is naast het werk van Lee Lee Nam ook de indrukwekkende videoinstallatie "Martyrs" van de Amerikaanse kunstenaar Bill Viola te zien. Ook in het Zebracomplex is er meer te zien dat het werk van Lee Lee Nam alleen: tegelijk loopt daar Update_6. Dat is een internationale wedstrijdtentoonstelling over het gebruik van nieuwe media in de kunst. Een zeer gevarieerde tentoonstelling overigens, met onder meer een Amerikaanse kunstenaar die software ontwikkelde om Wikipedia in het Nederlands af te drukken, en daar een volledige boekenkamer mee vult. Op zijn minst verbazend.

Lee Lee Nam noemt zichzelf een 'new media artist'. En in zijn geval komt dat er in veel gevallen op neer dat Lee Lee Nam vertrekt van beroemde, iconische kunstwerken, en dat hij daar via videokunst soms heel onverwachte elementen aan toevoegt. Zo gebruikt hij de Mona Lisa van Leonardo Da Vinci als uitgangspunt maar laat hij die via videokunst 'sterven' onder een explosie van honderden kleurrijke bloemen. Ook met Nighthwaks het schilderij waarin de Amerikaanse kunstenaar Edward Hopper de eenzaamheid in New York symboliseert, doet Lee Lee Nam zijn ding door het tafereel in te werken in een modern stadsdeel. Lee Lee Nam wil nooit kopiëren, maar behoudt het origineel, en voegt er iets aan toe. 

In de Sint-Jacobskerk hangt een metershoge video die een bewerking is van Vermeer's Melkmeisje. Helemaal bovenaan een natuurgetrouwe weergave van het melkmeisje, maar Lee Lee Nam laat de melkstraal videogewijs heel traag metersdiep naar beneden lopen.

Lee Lee Nam doet niet enkel zijn ding met iconen uit de Westerse kunst, ook klassieke taferelen uit zijn eigen land (Zuid Korea) geeft hij een nieuw leven: drie- vier- of vijluiken met tekeningen van landschappen of tuinen, werkt hij subtiel bij door bijvoorbeeld kleine vogeltjes te laten doorvliegen of het water in de rivier echt te laten stromen. Of hij toont een volledig wit televisiescherm, waar je met een digitaal vergrootglas moet naar kijken om er dan, vanuit je eigen invalshoek, vogeltjes en bloemetjes te zien.

Lee Lee Nam toont in het Zebracomplex ook nog de meest doorgedreven vorm van nieuwe media: met Google Tilt Brush schildert hij met een 3Dbril en een digitaal pistool.

In de Sint-Jacobskerk toont Lee Lee Nam naast videokunst ook dat hij iets heeft met klassiek beeldhouwwerk: In Born Again Light toont hij hoe het levenloze lichaam van Christus vanuit de armen van Maria ten hemel opstijgt. 

Update_ 6 in Zebra: Print eens het internet af aub

Tegelijk met de tentoonstelling van Lee Lee Nam loopt in het Zebracomplex ook Update_6. Dat is een tweejaarlijkse internationale wedstrijdtentoonstelling die het werk toont van 19 artiesten die uit 487 inzendingen uit 59 landen werden geselecteerd. De biënnale loopt onder de titel New Technological Art Award en het hoeft dan ook niet te verwonderen dat alle werken op een of andere manier te maken hebben met nieuwe technologie. Zo is er een installatie met heel grote bewegende robotten en een wandelende kubus.

Nog heel merkwaardig is het statement van de Amerikaanse kunstenaar Michael Mandiberg. Die ontwikkelde software om een Nederlandse versie van de internetencyclopedie Wikipedia af te drukken. Hij maakte een kamer waarvan twee volle muren bestaan uit honderden en honderden ruggen van boekdelen van Wikipedia en op tabletten liggen een aantal inkijkexemplaren.

De martelaren van Bill Viola in Sint-Jacobs

In de Sint-Jacobskerk hangt nog andere videokunst. De Amerikaan Bill Viola maakte in 2014 het vierluik Martyrs. (Martelaren). Martyrs is een hedendaags altaarstuk dat het mysterie van het menselijk bestaan uitbeeldt: de mens die als martelaar probeert te weerstaan aan de vier oerelementen: aarde, lucht, vuur en water. De vier panelen tonen het donkerste uur van de martelaars, terwijl de oerkrachten wild te keer gaan met hun lichamen.

 Tussen concept en realisatie zaten elf jaar, en Viola maakte slechts een vijftal exemplaren van de videoinstallatie. Eén hangt in de St. Pauls Cathedral in Londen, de andere verkocht hij om de productiekosten van het werk terug te winnen. Walter Vanhaerents, een Belgische kunstverzamelaar, kon één stel van het vierluik kopen en leende het voor de tentoonstelling uit aan de vzw Jacobus, die de tentoonstelling in de Sint-Jacobskerk organiseert; Dezelfde vzw ijvert de laatste jaren voor het hergebruik van de Sint-Jacobskerk. Deze tentoonstelling is daar een onderdeel van.

 

 

Lee Lee Nam. In Zebra in Zebrastraat en Sint-Jacobskerk. Tot 4 december. In de Zebrastraat van woensdag tot zondag (14 tot 18 uur), in de Sint-Jacobskerk van woensdag tot zaterdag van 14 tot 18 uur.

Update _6: In Zebra in Zebrastraat. van woensdag tot zondag van 14 tot 18 uur.

 

 

 

 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio