“Dit had heel wat verwondingen kunnen veroorzaken”

Glazen tafel van Ikea “spontaan ontploft” in Zottegem

Glazen tafel van Ikea “spontaan ontploft” in Zottegem

De glazen Regissör-tafel van Ikea. Foto: ikea

Zottegem - “We lagen nog in bed toen we in de woonkamer een harde knal en brekend glas hoorden.” Dat zeggen Ruud Van Eersel en zijn vriendin Isabelle in Het Laatste Nieuws nadat dinsdagochtend hun Ikea-salontafel “spontaan ontplofte”. "Het gaat om een tafel uit getemperd glas", zegt Ikea-woordvoerder Steven De Smet. "Normaal gezien is dat veiliger dan gewoon glas, maar in heel uitzonderlijke gevallen kan zoiets gebeuren."

Zo’n anderhalf jaar geleden kocht het koppel, dat in de Hoogstraat in Zottegem woont, de glazen salontafel van het type Regissör voor 129 euro in de Ikea in Gent. “Tot dinsdag was de tafel in perfecte staat, ze vertoonde niet het minste schrammetje”, aldus Ruud in Het Laatste Nieuws.

Dinsdagochtend rond 7.30 uur, toen de twee nog in bed lagen, hoorden ze plots een luide knal. Het bleek hun salontafel te zijn, die zonet ontploft was. Zonder enige aanleiding. “Gelukkig gebeurde het zo vroeg. Het rondvliegend glas had heel wat verwondingen kunnen veroorzaken. Het glas lag echt overal verspreid. ”

Getemperd glas

De twee namen foto's van de schade en stuurden die naar eigen zeggen meteen door naar de klantendienst van Ikea. "We hebben meteen een onderzoek gestart", zegt woordvoerder Steven De Smet vrijdag. "Het gaat om een tafel van getemperd glas. Dat is glas dat bewerkt is zodat het net veiliger zou worden. Getemperd glas heeft meer draagkracht en is ook minder gevaarlijk: als het breekt, is het misschien spectaculair, maar de stukken zijn normaal gezien veel minder scherp en dus minder gevaarlijk."

In heel uitzonderlijke gevallen kan dat getemperd glas inderdaad "ontploffen". "Het bestaat in feite uit een geharde schil aan de buitenkant en een zachte binnenkant. Daardoor ontstaat er binnenin sowieso al een grote druk. Door een klein tikje of schrammetje - niet noodzakelijk zichtbaar met het blote oog - kan die spanning te groot worden. Maar opnieuw: dat gebeurt maar in zeer, zeer uitzonderlijke gevallen. Dat het hier om een productiefout zou gaan en mogelijk tientallen tafels diezelfde fout zouden bevatten, klopt dus niet."

De Smet benadrukt dat ze bij Ikea contact zullen opnemen met het koppel en dat ze "er alles aan zullen doen om dit zo snel mogelijk op te lossen".

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees