HDP-partijvoorzitters in voorlopige hechtenis in Turkije

HDP-partijvoorzitters in voorlopige hechtenis in Turkije

Selahattin Demirtas (midden) Foto: AFP

De beide co-voorzitters van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP zijn in Turkije in voorlopige hechtenis genomen. Een rechtbank in de Koerdische grootstad Diyarbakir heeft vrijdag een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Selahattin Demirtas en Figen Yüksekdag. Dat meldde het staatspersagentschap Anadolu.

Ze maken deel uit van in totaal twaalf parlementsleden van de HDP, die donderdagnacht tijdens politierazzia’s werden opgepakt. Tegen vijf van hen werd vrijdag een arrestatiebevel uitgeschreven, ook tegen fractieleider Idris Baluken. De Duits-Turkse afgevaardigde Ziya Pir en twee andere parlementsleden werden onder voorwaarden vrijgelaten, aldus Anadolu.

De arrestaties in het kader van een antiterreuronderzoek veroorzaken internationale kritiek en verontrusting. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier (SPD) riep de Turkse zaakgelastigde op het matje. Dat gebeurde ook in andere EU-lidstaten. Federica Mogherini, de hoge EU-vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid, heeft een vergadering met de EU-ambassadeurs in Ankara bijeengeroepen.

De Turkse regering noemde de arrestaties daarentegen als “conform met de wet” en uitte opnieuw felle kritiek op Duitsland. De HDP waarschuwde voor een “einde van de democratie in Turkije” en sprak van een “politieke lynch-justitie”.

Enkele uren na de nachtelijke arrestaties vond voor het provinciaal politiehoofdkwartier in Diyarbakir een zware aanslag met een bomauto plaats, die door de regering werd toegeschreven aan de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK. Yildirim zei dat minstens acht mensen werden gedood en meer dan honderd mensen deels lichtgewond werden. De PKK riep vrijdag alle Koerden op tot gewapend verzet. Woorden helpen niet meer, klonk het in een door aan de PKK gelinkte persbureau Firat verspreide mededeling. “Vandaag is de dag om op te staan tegen degenen die het bestaan van de Koerden willen uitwissen”.

Op aandringen van president Recep Tayyip Erdogan werd in juni de onschendbaarheid van vele parlementsleden opgeheven. De internationaal bekritiseerde maatregel was vooral tegen de HDP gericht: 55 van de 59 HDP-afgevaardigden verloren meestal op beschuldiging van terrorisme hun immuniteit. Ze weigerden echter in te gaan op een dagvaardiging van het Turkse gerecht. Erdogan beschuldigt de op een na grootste oppositiepartij in het parlement, de politieke arm van de PKK te zijn.

Justitieminister Bekir Bozdag zei vrijdag dat bondskanselier Angela Merkel noch de EU het recht hebben om Turkije “lessen te leren”. Hij benadrukte dat de Turkse Justitie “net zo neutraal en onafhankelijk is als de Duitse”. Bozdag haalde tegelijkertijd fel uit naar Duitsland. “De rechtsstaat en vrijheid geldt niet enkel voor Duitsers. Als je een Turk bent in Duitsland, heb je sowieso geen rechten”. Erdogan had Duitsland er donderdag van beschuldigd onderdak te bieden aan terroristen “in plaats van racistische aanvallen tegen Turken te voorkomen”.

Yildirim noemde de arrestatie van de HDP-parlementsleden vrijdag een “wettelijke procedure” omdat ze een dagvaarding van het Openbaar Ministerie naast zich hadden neergelegd. De betrokken afgevaardigden hebben daarmee de “soevereiniteit van de wet” genegeerd. Het gaat om personen die “de terreur bevorderen, aanmoedigen en logistiek ondersteunen”. Na de opheffing van hun onschendbaarheid hadden de HDP-afgevaardigden aangegeven dat ze niet wilden samenwerken met een volgens hen partijdige Justitie.

De politie verhinderde vrijdag een persconferentie van het HDP-partijbureau in Ankara. Ook journalisten met een officiële perskaart werden door de politie niet tot het afgesloten bureau toegelaten.

In de Koerdische gebieden en in andere regio’s blokkeerden de autoriteiten in de loop van de nacht de toegang tot de sociale media. Yilidirm sprak van een “tijdelijke maatregel”, die “uit veligheidsoverwegingen” werd genomen. “Zo gauw het gevaar voorbij is, zal alles weer normaal functioneren”. Regeringscritici in Turkije gebruiken de sociale media om informatie uit te wisselen of bijvoorbeeld demonstraties te organiseren. Inmiddels volgen de meeste grote media de koers van de regering. Erdogan liet de voorbije weken vele kritische media met een nooddecreet sluiten.

(belga)

Corrigeer

NIEUWS