Kan diploma hoger onderwijs toegang bieden tot job als politieagent?

 Kan diploma hoger onderwijs toegang bieden tot job als politieagent?

Foto: Photo News

“Wie de job van politieagent wil uitoefenen, moet een specifieke opleiding volgen. Het tekort aan politiemensen mag geen excuus zijn om dit toe te laten”, aldus CD&V-kamerlid Franky Demon.

“Mensen met een diploma hoger onderwijs moeten na een bijkomende opleiding aan de slag kunnen bij de politie voor bepaalde functies. Maar het kan niet de bedoeling zijn dat mensen met een hoger diploma effectief als agent de straat worden opgestuurd.” Dat stelt CD&V-Kamerlid Franky Demon.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) broedt op een hervorming van het politieonderwijs. Daarbij onderzoekt een werkgroep de mogelijkheid om de tien politiescholen in te passen in het gewone onderwijs. Doel is dat politiescholen diploma’s kunnen afleveren die ook buiten de politie worden erkend. En omgekeerd moet het mogelijk worden met een diploma van een hogeschool of universiteit bij de politie aan de slag te gaan, mits bijvoorbeeld een vervolmakingscursus.

Voor Kamerlid Demon van coalitiepartner CD&V kan dit de flexibiliteit op de arbeidsmarkt ten goede komen. Hij ziet bijvoorbeeld mogelijkheden voor mensen met een diploma hoger onderwijs om bij de politie te gaan werken als informaticus of om bij de gerechtelijke politie onderzoek te doen naar fraude. “Maar dan moet die persoon wel een bijkomende opleiding volgen”, zegt Demon. “Je moet toch een bepaalde kennis hebben van de werking bij de politie om een dergelijke job te kunnen uitvoeren. Maar het is niet nodig dat zij voor deze taken de volledige politieopleiding doorlopen”.

Wat Demon niet ziet zou zien zitten, is dat die mensen effectief als politieagent de straat worden opgestuurd. “Wie deze job wil uitoefenen, moet een specifieke opleiding hiervoor blijven volgen, zoals het huidige brevet dat men aan de politieschool behaalt. Het tekort aan politiemensen mag geen excuus zijn om dit toe te laten”, zegt Demon. “Om deze problematiek op te lossen, moet in de eerste plaats gewerkt worden aan de rekrutering van nieuwe mensen”.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees