Rondje moddergooien escaleert

Tinkov haalt uit: “Riis zou levenslang geschorst moeten worden”

Tinkov haalt uit: “Riis zou levenslang geschorst moeten worden”

Foto: Photo News

Nee, Oleg Tinkov en Bjarne Riis zullen nooit de beste vrienden worden. Van zodra de Russische miljardair aankwam bij Saxo Bank, zat hij op ramkoers met de Deense ploegleider. Na drie jaar bekvechten in de media gingen Tinkov en Riis in 2015 uit elkaar. Sindsdien blijven de twee in media echter naar elkaar met modder gooien. En deze week gaat het er weer hard aan toe. “Hij was jaloers op mij, respect moet je verdienen”, aldus Riis. “Jammer dat hij kan terugkeren in mijn sport, hij zou levenslang geschorst moeten worden”, aldus Tinkov...

Tinkoff trok zich na de Ronde van Abu Dhabi terug uit het wielrennen. Ironisch genoeg net op hetzelfde moment dat ex-ploegleiderBjarne Riis weer in de koers stapte als eigenaar van Team Virtu Pro-Veloconcept, een Deense continentale wielerploeg. Riis, die zijn Tourwinst van 1996 moest inleveren na een dopingbekentenis, zat nadat hij werd uitgekocht bij Tinkoff anderhalf jaar zonder job.

Riis: “Ik denk dat hij jaloers was”

Riis moest naar eigen zeggen met lede ogen toekijken hoe Oleg Tinkov “zijn” team opdoekte. “Het is al even geleden dat ik iets te zeggen had in het team maar het is triest om zien dat alles wat ik had opgebouwd over een periode van 15 jaar op zo’n korte tijd werd afgebroken”, vertelde Riis aan de Deense krant Ekstra Bladet in een exclusief interview.

“Vele malen heb ik me afgevraagd wat er gebeurd is. Ik heb er geen antwoord op. Het was een zeer groot deel van mijn leven, het was mijn opleiding als leider en zakenman en dus doet het natuurlijk pijn om te zien dat het uiteen valt. Ik had niet gedacht dat Oleg het team zou kopen om het zo snel weer op te doeken. Dat was zeker niet mijn bedoeling. Integendeel, het was mijn bedoeling om een professioneel team zoals Sky uit te bouwen waar ik alles tot in het kleinste detail had kunnen optimaliseren. Ik had echter het geld niet. De grootste fout van Oleg was dat hij mijn filosofie en manier van werken zomaar wilde wijzigen. Zonder mij was het team slechts een team als ieder ander...”

Dat Oleg Tinkov in interviews hard uithaalde naar hem, doet bij Riis vragen rijzen. “Ik was natuurlijk teleurgesteld te lezen en te horen wat Oleg over mij zei. Ik had liever gezien dat hij een beetje meer klasse had getoond, maar hij moet doen wat hij niet laten kan. We hadden een duidelijke afspraak dat we geen commentaar zouden geven op de breuk en ik ben van plan om me aan die deal te houden. Ik heb meer stijl.”

Riis heeft ook een verklaring waarom ze nooit met elkaar overweg konden: “Ik denk dat het afgunst is”, aldus de Deen. “Ik kreeg respect van de renners en andere werknemers. Respect is iets wat je moet verdienen, het is iets wat je opbouwt in de loop der jaren. Het is niet iets wat je koopt. Ik kom uit een wereld waar mensen praten over dingen als er een probleem is. Maar bij Oleg was dat onmogelijk. Uiteindelijk had ik er genoeg van en vroeg ik om onze overeenkomst te beëindigen. Ik ben nooit ontslagen, hoewel de journalisten dat willen schrijven. “

Tinkov haalt uit: “Riis zou levenslang geschorst moeten worden”
Foto: Photo News

Tinkov: “Wat hij deed is een misdaad”

Oleg Tinkov reageerde - zoals verwacht - als door een wesp gestoken na die uitlatingen van Riis: “Ik denk dat het moeilijk is om het kapitalisme te begrijpen als je opgegroeid bent in socialistische Denemarken”, vertelde Tinkov aan Cyclingnews in een reactie.

“Riis moet beseffen dat van zodra het team verkocht werd, de nieuwe eigenaar kan doen wat hij wil met zijn eigendom. Ik kocht het speelgoed, speelde ermee en deed het op mijn manier, dus het is raar om die kritiek te horen. Hij gebruikte mijn geld dat ik betaalde hem om een dure chalet te kopen in de Zwitserse Alpen en waarschijnlijk heeft dat gerenoveerd op zijn manier. Het zou vreemd zijn als de vorige eigenaar zou komen klagen over de nieuwe stijl...”

Maar Tinkov zou Tinkov niet zijn als hij die aanval van Riis niet zou beantwoorden met een tackle met beide voeten vooruit: “Ik heb het nooit eerder gezegd maar als hij de discussie opent dan kan ik enkel zeggen dat mannen zoals Bjarne Riis, Johan Bruyneel en Jonathan Vaughters levenslang zouden moeten geband worden uit de wielersport. Ze hebben niet alleen doping gepromoot, ze hebben er ook goed geld mee verdiend. Ik vind dat eigenlijk een misdaad. Jammer dat zo’n mensen een kans krijgen om terug te keren in mijn sport.”

Zowel Riis als Vaughters (manager bij Cannondale-Drapac) hebben eerder al bekend doping te hebben gebruikt maar Riis heeft altijd beweerd dat hij nooit renners ertoe heeft aangezet om doping te gebruiken.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.