Rode Duivels versus Oranje

De strafste Nederland-Belgiës op een rij: van de elleboog van Kluivert tot de lel van Albert

De strafste Nederland-Belgiës op een rij: van de elleboog van Kluivert tot de lel van Albert

Foto: rr

Woensdag spelen de Rode Duivels de 126ste Derby der Lage Landen. Wij selecteerden de vijf meest spraakmakende duels tussen België en Nederland. Met als hoofdrolspelers Jan Verheyen, Georges Grün, Philippe Albert, Lorenzo Staelens en Branko Strupar...

Volg Nederland-België woensdag LIVE op sportwereld.be!

Jan Verheyen in 1973: 0-0

Nederland-België was ook in 1973 al “de match van de eeuw”, een rechtstreeks duel dat na de 0-0 uit de heenwedstrijd moest beslissen wie er naar het WK 74 mocht gaan. Vier minuten voor tijd kreeg België in Amsterdam een vrije trap op de linkerkant. Aanvoerder Paul Van Himst trapte met de buitenkant van de rechtervoet, waardoor de bal een kromme baan weg van doel maakte. De Nederlanders liepen vooruit, de Belgen liepen in. Aan de tweede paal trapte Jan Verheyen volledig alleenstaand in één tijd binnen. De Russische ref Pavel Kazakov keurde het Belgische doelpunt af voor buitenspel. Geheel onterecht maar België moest wel thuisblijven.


Georges Grün in 1985: 2-1

Ook op 20 november 1985 stond er wel heel wat op het spel. In deze terugmatch van de barrages werd een ticket voor de Mondial van Mexico '86 verdeeld. En - niet te geloven - de Nederlanders gingen in Rotterdam lopen voor de Belgen. Georges Grün werd ingebracht om het grote gevaar John van Loen (letterlijk) af te stoppen maar scoorde zelf een memorabel kopbal-doelpunt. België had genoeg aan een 2-1 nederlaag om zich te kwalificeren.

Philippe Albert in 1994: 1-0

Philippe Albert beleefde tegen Nederland in de groepsfase van het WK 1994 in de VS het hoogtepunt uit zijn carrière. De bikkelharde verdediger scoorde in het bloedhete Orlando het enige doelpunt van de wedstrijd, met dank aan een klungelende Jan Wouters aan de Nederlands paal en een uitmuntende Michel Preud'homme in doel bij de Belgen.

Lorenzo Staelens in 1998: 0-0

Op het WK in Frankrijk was Lorenzo Staelens de bewaker van Patrick Kluivert. Rond de 80e minuut gingen Staelens en Kluivert verbaal in de clinch. Staelens kreeg van de Nederlander een stevige duw met de elleboog en ging theatraal neer, waarna scheidsrechter Pierluigi Collina de spits een rode kaart gaf. De Belgen haalden zo het eindsignaal met 0-0 tegen het grote Oranje. Na drie gelijke spelen mocht België later echter al na de groepsfase naar huis.

Branko Strupar in 1999: 5-5

Op 4 september 1999 werd eveneens een oefeninterland afgewerkt die eindigde op vooroorlogse 5-5-cijfers. Het was de eerste basisplaats van Branko Strupar als Rode Duivel en de spits scoorde in Rotterdam meteen twee keer, waaronder een heuse wereldgoal op aangeven van Emile Mpenza, die zelf de eindcijfers vastlegde. Bart Goor en Marc Wilmots scoorden de overige Belgische doelpunten.

Corrigeer

MEER NIEUWS