DE OFFERTE. Wat kost een sleutel-op-de-deurwoning?

DE OFFERTE. Wat kost een sleutel-op-de-deurwoning?

Foto: Thuis Best

Het is een algemeen bekend concept: sleutel-op-de-deur bouwen. Je besteedt het hele bouwproces uit aan één bedrijf dat zorgt voor een instapklare woning. Je moet dus geen aannemer(s) zoeken of offertes vergelijken. En ook de coördinatie van de bouw dien je niet voor je rekening te nemen. Lekker gemakkelijk! Maar wat kost dat?

Wij legden ons oor te luisteren bij SOD-bedrijven Blavier, Thuis Best en AVL. En wat blijkt? Voor een standaard sleutel-op-de-deurwoning van 160 m² met drie slaapkamers en een E-peil van 50, betaal je tussen de 150.000 en 170.000 euro. Deze prijzen zijn exclusief btw, bouwgrond en architect.

De prijs van een sleutel-op-de-deurwoning hangt af van vier factoren: de staat van de bouwgrond, het ontwerp, de hernieuwbare technieken en de afwerking. Zo spelen de samenstelling en helling van je bouwgrond een belangrijke rol. Een grondsondering wordt dus aangeraden, zo ken je, zwart op wit, de samenstelling van je grond.

Ook het ontwerp speelt een rol in de prijsbepaling. Een woning met zadeldak is iets duurder dan met een plat dak. Je krijgt er wel de zolderruimte ‘gratis’ bij. Het eenvoudigst is een woning met twee verdiepingen volledig boven elkaar. Meer complexe vormen zijn duurder. De hernieuwbare energie om te voldoen aan de hedendaagse norm zijn inbegrepen. Maar wil je andere technieken, kan het zijn dat de prijs oploopt.

De laatste prijsbepaler is de afwerking. Je kiest de materialen die je wilt, maar een speciale gevelsteen, tegel of houtsoort kosten natuurlijk meer. Zo’n keuzes doen de prijs oplopen. Het is aan jou om bewuste keuzes te maken, bijgestaan door de architect en de bouwfirma.”

Deze richtprijzen zijn zuiver indicatief. Surf naar Livios.be voor meer info over de sleutel-op-de-deurwoningen. Of stel je eigen vraag via www.livios.be/forum.

Corrigeer

De keuze van de redactie Enkel voor abonnees