Emmanuel Macron wordt kandidaat bij Franse presidentsverkiezingen

Emmanuel Macron wordt kandidaat bij Franse presidentsverkiezingen

Emmanuel Macron Foto: Photo News

Emmanuel Macron, gewezen Frans minister van Economie, gaat zich kandidaat stellen bij de presidentverkiezingen die volgend jaar in Frankrijk georganiseerd worden. Dat heeft het Franse persbureau AFP uit de entourage van de politicus vernomen.

De 38-jarige Macron, een gewezen beschermeling van president François Hollande, was in augustus uit de regering gestapt. Hij wilde zich toen concentreren op zijn eigen politieke beweging, "En Marche", die hij als sociaal-liberaal omschrijft.

Als minister was hij onder meer verantwoordelijk voor de omstreden hervorming van de Franse arbeidsmarkt. Om de hoge werkloosheid aan te pakken, wilde de regering de werkgevers namelijk meer flexibiliteit geven, wat het eenvoudiger zou moeten maken om jobs te creëren. Zo werd de regelgeving over de werkuren minder rigide gemaakt en werd het gemakkelijker om mensen te ontslaan.

De wet veroorzaakte grote verdeeldheid binnen de linkse meerderheid. Uiteindelijk kon de regelgeving pas worden ingevoerd na een grondwettelijke truc, waarbij het parlement buitenspel werd gezet. De wet leidde in heel Frankrijk tot massaal protest.
Desondanks scheert Macron wel al geruime tijd hoge toppen in de populariteitspolls. Dat hij zich kandidaat stelt voor het Elysée is dan ook geen complete verrassing. De kandidatuur voor het presidentschap zal voor 10 december officieel worden gemaakt, zo klinkt het in de entourage van Macron.

Waarnemers denken evenwel dat Macron met zijn ambitie alleen maar de verdeeldheid in het centrum-linkse kamp zal vergroten. De peilingen in Frankrijk voorspellen momenteel een tweede ronde tussen rechts (Alain Juppé) en extreemrechts (Marine Le Pen).

Corrigeer

NIEUWS