Raadsel dat geen raadsel is: wat als Donald Trump een nederlaag niet erkent?

Raadsel dat geen raadsel is: wat als Donald Trump een nederlaag niet erkent?

Foto: REUTERS

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft herhaaldelijk gezegd dat de stembusgang geritseld is en heeft geweigerd te zeggen of hij een eventuele nederlaag al of niet zou aanvaarden. Zodoende rijst de vraag wat er zou gebeuren indien hij zou onderdoen voor zijn Democratische rivale Hillary Clinton en dit niet zou willen toegeven.

Antwoord: niets. Zo kreeg het NBC News van deskundigen te horen. Grondwettelijk en wettelijk is er geen enkele vereiste dat een verliezende kandidaat zijn of haar nederlaag publiek toegeeft. Indien hij of zij dit niet doet, zal dit zeker ongewoon zijn en waarschijnlijk controversieel. Maar het heeft generlei impact op het formele resultaat.

Toen de VS ontstonden, bestond het concept niet van een “aanvaardingsspeech”, legde Barbara Perry van de Universiteit van Virginia aan NBC uit. De traditie kwam pas goed in zwang toen toespraken op televisie gemeengoed werden. Bovendien is het niet zo dat de hele Republikeinse partij Trump meteen zou volgen in een eventueel afschieten van het resultaat.

Corrigeer

MEER NIEUWS