Republikeinen winnen strijd in Congres: meerderheid in Huis én Senaat

Republikeinen winnen strijd in Congres: meerderheid in Huis én Senaat

Foto: AFP

De Republikeinen hebben de strijd om het Congres gewonnen: ze behouden zowel de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden als in de Senaat. Dat blijkt uit exitpolls van de Amerikaanse media. Dat ze in het Huis zouden winnen was verwacht, maar de zege in de Senaat komt als een verrassing.

Huis van Afgevaardigden

Volgens de voorlopige resultaten hebben de Republikeinen 83 zitjes verzameld, tegenover 44 voor de Democraten, aldus New York Times. In totaal staan 435 zetels op het spel.

De Republikeinen hadden al een ruime meerderheid in het Lagerhuis (246 zitjes tegen 186 voor de Democraten) en er waren maar enkele zetels op voorhand twijfelachtig.
Volgens het ABC News zouden de Democraten slechts vijf tot negen zetels van de Grand Old Party afsnoepen. De herkozen voorzitter Paul Ryan heeft volgens meedere Amerikaanse media nu minder speelruimte.

Ryan won volgens de voorlopige resultaten 68 procent van de stemmen, aldus NBC News. Ryan was in de aanloop naar de presidentsverkiezing in opspraak gekomen binnen zijn partij, omdat hij Donald Trump niet langer wilde steunen na de publicatie van de video uit 2005, waarin Trump zich denigrerend uitliet over vrouwen. Vorige week liet hij dan toch weten dat zijn stem naar de kandidaat van zijn partij was gegaan.

"Zeer goede avond voor Amerika"

Ryan verklaarde dinsdag al dat het "een zeer goede avond kan worden voor Amerika". "Er is zoveel potentieel in dit land, als we er maar de hand op kunnen leggen", zei hij.

Volgens journalist van Fox News en Trump-supporter Paul Hannity zal Ryan wel niet opnieuw voorzitter worden van het Huis als Trump president wordt. "Washington is stuk, en daar zijn de Republikeinen even goed schuldig aan", zegt hij. "Paul Ryan zal in januari niet verkozen worden tot voorzitter."

Senaat

De Republikeinse partij behoudt ook redelijk verrassend de controle over de Senaat, zo hebben meerdere Amerikaanse media woensdag bericht.  Tijdens de campagne luidde het dat de Democratische partij van Barack Obama mogelijk de Republikeinse meerderheid zou breken. 

Maar dat heeft zich verre van geconcretiseerd. De Democraten zouden volgens de voorlopige resultaten slechts één zetel hebben afgesnoept van de Republikeinen. 

Volgens nieuwszender CNN had de Grand Old Party om 9 uur Belgische tijd 51 Senaatszetels op zak, tegen 47 voor de Democraten. Zender CBS en realclearpolitics.com hanteerden gelijkaardige cijfers. ABC zag al 52 zitjes in Republikeinse handen, na de vermoedelijke overwinning van Roy Blunt in Missouri.  In de staat New Hampshire is er nog een nek-aan-nekrace aan de gang. 

De Democraten kunnen wel soelaas vinden in het feit dat zij de zetel voor Nevada hebben kunnen behouden waarop Harry Reid, hun met pensioen gaande fractieleider, zat, aldus CNN.

Meeste vrouwen ooit

De Amerikaanse Senaat zal na de Congresverkiezingen van dinsdag het hoogste aantal vrouwen ooit tellen. Dat melden Amerikaanse media. Er zijn nu 21 vrouwelijke Senatoren, tegenover 20 in de vorige legislatuur.

Twee van de vrouwelijke Senatoren zijn nieuw in het Amerikaanse Congres. De Democratische Tammy Duckworth won de strijd in de staat Illinois. Catherine Cortez Masto, ook een Democrate, wordt de nieuwe Senator van Nevada. Zij is meteen ook de eerste latina die in zitje in de Amerikaanse Senaat kan bemachtigen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S