En wat nu? Dit zal er komende weken en maanden nog gebeuren voor Trump écht president is

En wat nu? Dit zal er komende weken en maanden nog gebeuren voor Trump écht president is

Foto: REUTERS

Donald Trump won afgelopen nacht de verkiezingen. Over een paar maanden is hij de 45e president van Amerika. Wat kunnen we de komende maanden nog verwachten?

Primaries, nominaties, debatten,…De verkiezingscampagne om president te worden van de Verenigde Staten is een werk van héél lange adem. Trump stelde zich kandidaat om voor de Republikeinen president te worden in de zomer van 2015.

Bijna anderhalf later rondt hij die campagne af met succes. Trump zal de 45e president van Amerika zijn, maar dat is hij pas écht vanaf 19 december. Dan zal het Kiescollege hem ook officieel benoemen. Dit gebeurt traditioneel op de eerste maandag na de 2e woensdag van december.

Nog eens een maand later, op 20 januari, wordt hij ook ingehuldigd en zal hij zijn intrek nemen in het Witte Huis. Op die Inauguration Day op 20 januari zal Trump officieel de eed afleggen als 45e president van de Verenigde Staten. En in principe zal hij vanaf dan ook voor de komende 4 jaar president blijven.

"So help me God"

Tijdens die inhuldiging, binnen of voor het Capitool, moet Trump volgens de Amerikaanse Grondwet de volgende eed afleggen, met zijn hand op de Bijbel: “Ik zweer plechtig dat ik getrouw het ambt van president van de Verenigde Staten zal uitoefenen en dat ik naar mijn beste vermogen de grondwet van de Verenigde Staten zal bewaren, beschermen en verdedigen.” Normaal zal hij daar, volgens de traditie ook nog ‘so help me God’ aan toevoegen.

En wat nu? Dit zal er komende weken en maanden nog gebeuren voor Trump écht president is
Foto: ss

Spullen pakken en vertrekken

Volgens het 20e Amendement van de Amerikaanse Grondwet is de zittende president, Barack Obama, nog steeds president tot die 20e januari in de namiddag. Hij krijgt de tijd om zijn spullen te pakken om uit het Witte Huis te vertrekken en om nog een aantal laatste maatregelen te nemen om aan zijn politieke erfenis toe te voegen. Trump kan tot dan zich bezighouden met het samenstellen van zijn regering en met het verder vormgeven van zijn beleid en politieke agenda

Voor die Inauguration Day is Barack Obama nog steeds president van Amerika. Trump is die periode de ‘president elect’. Obama zal die periode wel wat moeten kunnen verdragen. Het is namelijk intussen een hedendaagse politieke traditie geworden dat de felste critici van de president beginnen aftellen naar de laatste dagen van de president. Zo worden er bijvoorbeeld tellers geplaatst op websites of worden er ook T-shirts, buttons en bumperstickers gemaakt die vieren dat de laatste dagen van de zittende president geteld zijn. Of dat ook nu het geval gaat zijn - Donald Trump is een van de minst populaire politici- valt nog af te wachten.

En wat nu? Dit zal er komende weken en maanden nog gebeuren voor Trump écht president is

En wat met Twitter?

En, niet onbelangrijk in deze tijden waarin sociale media niet meer weg te denken zijn, hij zal nog dingen kunnen posten op de officiële Twitter-account van de Amerikaanse president: de @POTUS-account (President of the United States). Daarna zal die worden overgenomen door Trump. Alle tweets van Obama zullen dan ook worden overgebracht naar de Twitteraccount @POTUS44, verwijzend naar het feit dat Obama de 44e president van Amerika was.

De nieuwe president neemt dus de Twitteraccount én alle volgers van die account over, maar niét de tweets. Hetzelfde geldt trouwens voor de andere officiële accounts, zoals die van de @VP (de vice-president van Amerika) en de @FLOTUS (First Lady of the United States).

Corrigeer

MEER NIEUWS