COMMENTAAR. De mening van hoofdredactrice Liesbeth Van Impe

Trump, de gok die Amerika wil nemen

Trump, de gok die Amerika wil nemen

Foto: rr

Meer dan een jaar hebben Amerikanen kunnen wennen aan de idee van een president Trump. De verbijstering nu het echt zo ver is, is er niet minder om. Het grote zelfonderzoek kan beginnen. Behalve dan bij de Trumpfans, die kunnen gewoon een feestje bouwen.

LEES OOK. Dan toch Donald!

De dissectie van deze overwinning zal een pak tegenstellingen opleveren. Vrouwen, minderheden, jongeren, hoger opgeleiden… ze stemden vooral op Hillary Clinton. Mannen, blanken, ouderen, lager opgeleiden… ze kozen massaal voor Donald Trump. De eerste groep dacht intussen de grootste te zijn in een steeds diverser land. De tweede groep, die net dat een ramp vindt, heeft misschien voor het laatst bewezen dat ze nog altijd een vuist kan maken.

Trump, de gok die Amerika wil nemen
Foto: *

Het systeem onderuit schoppen

Op veel zenders hoorde je gisteren een pak analisten zeggen dat ze verrast zijn door hoe diep de verdeeldheid door het land loopt. Ze bevestigen daarmee de ergste clichés over zichzelf. De voorbije weken reisde ik door de VS. En je kon het horen. De onvrede. De haat. Het gevoel dat het hele systeem onderuit schoppen, met alle gevolgen van dien, beter is dan voortdoen en hopen op geleidelijke verbetering.

Amerika wordt nu het Amerika van Trump. Dat is een beangstigende gedachte. Hij heeft op geen enkel moment blijk gegeven van enig beleidsmatig doorzicht en hij leek er ook niet echt in geïnteresseerd. Hij heeft het ranzigste deel van het publieke debat in Amerika omarmd en lijkt niet echt bekommerd om de gevolgen. Zeggen dat Trump al bewezen heeft dat hij mensen samen kan brengen, is een symptoom van verregaande amnesie.

KAART. Zo stemde Amerika

Erfenis Obama onder de sloophamer

Voor Amerikanen kan Trump grote gevolgen hebben, zeker nu hij ook de steun van een Republikeins House of Congress en Senaat heeft. Trump heeft in elk geval herhaaldelijk beloofd dat de volledige erfenis van Obama onder de sloophamer gaat. Economisch wacht het land avonturen zonder garantie op succes. Maar ook de rest van de wereld zal de gevolgen voelen. Niet in het minst omdat de mini-Trumps van deze wereld de wind in de zeilen hebben.

Verdient Trump dan niet het voordeel van de twijfel? De Amerikaanse kiezer heeft gesproken en dat kan je alleen maar respecteren in een democratie. Maar denken dat dit wel goed komt, getuigt van een verregaande naïviteit.

LEES OOK. Wat mogen we van president Trump verwachten?

Corrigeer

MEER NIEUWS