Waarom Donald Trump als president van Amerika historisch is

Waarom Donald Trump als president van Amerika historisch is

Foto: afp

De Republikein Donald J. Trump is vanaf vrijdag officieel 45e president van Amerika. En dat is in een aantal opzichten historisch.

> GEEN POLITIEKE ERVARING. Donald Trump is de eerste president zijn zonder politieke of militaire ervaring.

Van 1953 tot 1961 was Dwight Eisenhower president. Ook hij had geen politieke ervaring, maar hij was wel bevelhebber geweest van de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Al de andere recente presidenten waren voordien ofwel gouverneur of parlementslid. Voor Trump is dat niet het geval. 

> OUD. Trump is oudste president in de geschiedenis. Met zijn 70 jaar stoot hij daarmee Ronald Reagan, die 69 was bij zijn aantreden, van de troon. Hillary moet op dat vlak niet veel onderdoen. Nooit eerder waren twee kandidaten zo oud.

LEES OOK. Trump president: wie verhuist er (niet) mee naar het Witte Huis?

> GESCHEIDEN. Nooit eerder was er een Amerikaanse president die drie keer getrouwd was en twee keer gescheiden. Zijn eerste echtgenote was Ivana Zelnícková. Met haar trouwde Trump in 1977. In 1993 huwde Donald Trump Marla Maples. Na ruim 5 jaar scheidden ze. Melania Knauss is sinds 2005 zijn (huidige) echtgenote. 

> ONPOPULAIR. Veel kiezers trokken in november niet naar de stembus om vóór een bepaalde kandidaat te stemmen, maar vooral om tégen een kandidaat te stemmen.

Nooit eerder waren twee kandidaten zo weinig populair bij het Amerikaanse volk dan bij de verkiezingen van november. Hillary is de op één na minst geliefde politica van het land. Ze wordt enkel voorafgegaan door…Donald Trump, haar tegenkandidaat in november en 45e president van de VS. Trump start zijn ambtstermijn ook als minst populaire president in 40 jaar..

> CONTROVERSIEEL. Trump is door veel beledigende en opvallende uitspraken een van de meest controversiële presidenten in de geschiedenis 

PORTRET. Donald Trump, de succesvolle zakenman die nu ook het Witte Huis inlijft in zijn vastgoedimperium

> MODEL. Voor het eerst zal de echtgenote van een president een voormalig model zijn. Daarnaast is het ook nog maar de tweede keer dat de first lady in het buitenland geboren is. 

> DEBAT. In de aanloop naar de verkiezingen werden er in Amerika meerdere presidentiële debatten gehouden, die ook op tv worden uitgezonden. Het eerste debat op 26 september 2016 werd bijzonder druk bekeken. Nooit eerder keken er zoveel mensen naar een debat voor de presidentsverkiezingen. In totaal zaten toen  meer dan 80 miljoen mensen voor de buis. 

LEES OOK. Dit gaat Donald Trump in zijn eerste 100 dagen als president doen

Corrigeer

MEER NIEUWS