“iPhone wordt beetje goedkoper, met dank aan Trump”

De onverwachte zege van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zorgde meteen voor ongerustheid op de financiële markten. Aandelenbezitters en Belgische exportbedrijven maken maar beter de borst nat voor een woelige rit, maar er is ook een lichtpuntje: olie en Amerikaanse producten worden wat goedkoper.

Republikeinen zijn normaal gezien grote aanhangers van vrije handel, maar Trump wil daarmee breken. Hij plant een reeks protectionistische maatregelen door te voeren om de Amerikaanse economie te beschermen. Specialisten vrezen dat de wereldhandel daardoor grote schade zal oplopen. De belangrijke financiële markten in de wereld openden de handel woensdagochtend dan ook in het rood, maar na verzoenende woorden van Trump werden die verliezen wat ingedijkt.

“De reactie op de beurzen verbaast me allerminst”, zegt Geert Gielens. Volgens de hoofdeconoom van Belfius Bank is het grootste probleem dat Trump onvoorspelbaar is. “Dan is het ook moeilijk voor de economie om in te schatten welke richting het uitgaat met het beleid. De dollar en de Mexicaanse peso glijden weg, terwijl goud meer waard wordt. Dit is een echt Brexit-scenario. Geen van beide is goed voor handel en economie.” Of er nog veilige havens zijn? “Beleggers die zekerheid vooropstellen, kunnen opteren voor de Zwitserse frank en Duitse staatsobligaties.”

Goedkopere olie

De goedkopere dollar maakt exporteren duurder voor Belgische bedrijven. De keerzijde van die medaille is dat olie en Amerikaanse producten zoals de iPhone minder geld zullen kosten in ons land, met dank aan de relatief sterkere euro. “Belgische consumenten winnen dus een beetje aan koopkracht, terwijl exportbedrijven het gelag betalen.”

“iPhone wordt beetje goedkoper, met dank aan Trump”
Geert Gielens. Foto: Kanaal Z

Economen manen beleggers aan tot voorzichtigheid op de aandelenmarkten. Volgens Frank Vranken, strateeg bij de private bank Puilaetco Dewaay, zal de onzekerheid toenemen. “Hoewel er nog veel geld langs de zijlijn staat, zullen de beleggers even wachten om over te gaan tot actie. Eerst moet het stof gaan liggen.”

“Oppassen en afwachten”

De Belg Peter Praet, lid van de directie van de Europese Centrale Bank (ECB), roept op tot kalmte. “Ik denk dat we kalm moeten blijven, in elk geval kalmer dan de markten”, aldus de hoofdeconoom van de ECB in de marge van een conferentie bij de Nationale Bank van België (NBB). Volgens Praet is het te vroeg om te reageren op dergelijke gebeurtenissen. “We volgen de situatie van nabij, zoals gewoonlijk.”

Geert Gielens raadt niet aan om Amerikaanse aandelen in de uitverkoop te zetten. “Daarvoor weten we op dit ogenblik te weinig. Je moet wel rekening houden met koersverliezen op korte termijn en de gevolgen van de lagere dollar. Oppassen en afwachten is de boodschap. Het is nu wachten op de opening van de Amerikaanse beurzen. Dat wordt de échte test: wat gaan Amerikaanse beleggers doen?”

Belastingverminderingen

De econoom wijst er tegelijkertijd op dat het binnenlands beleid van Trump op langere termijn positief kan uitdraaien voor Amerikaanse bedrijven. “De beloofde belastingverminderingen kunnen een boost geven aan de economie, maar dat blijft nattevingerwerk. Het is uitkijken naar zijn eerste benoemingen: duidt Trump mensen van de harde lijn aan of gematigde figuren?”

“Wellicht zullen de markten zich na een tijdje wel herstellen, zeker als Trump een bedrijfsvriendelijke politiek gaat voeren in zijn eigen land”, zegt Gielens. “Maar of dat goed is voor de staatsschuld is nog maar de vraag. Die ligt nu al hoger dan 100 procent en zal wellicht zal wellicht nog stijgen omdat hij grote infrastructuurwerken zal moeten uitvoeren om eigen mensen aan het werk te krijgen.”

“iPhone wordt beetje goedkoper, met dank aan Trump”
Donald Trump. Foto: AFP

Handelsverdragen

De concrete gevolgen voor Europa zijn volgens Gielens voorlopig moeilijk te voorspellen. “We krijgen iemand aan het roer waarvan eigenlijk niemand weet welke dingen hij wil doen, zeker niet als het over Europa gaat. Zijn discours tijdens de campagne ging vooral over China en Mexico. Hoe dan ook vreest iedereen een serieuze beperking van de wereldhandel. De verwachting is dat hij de handelsverdragen met China en Mexico wil aanpassen. De vraag is of hij zijn land echt richting isolationisme wil leiden.”

Trump gaf eerder al aan het Noord-Amerikaanse vrijhandelsakkoord met Mexico en Canada te heronderhandelen. Het omstreden Trans-Pacific met 12 landen waaronder Australië, Vietnam en Peru wil hij zelfs helemaal opzeggen.

Grote infrastructuurwerken

Hij liet ook verstaan dat de klimaatopwarming een mythe is en dat hij de miljardensubsidies aan het klimaatprogramma van de Verenigde Naties zou stopzetten. Met dat geld wil Trump grote infrastructuurwerken in eigen land betalen. Dat zal nodig zijn als hij de jobs die hij zal verliezen door het economische isolationisme wil compenseren.

Trump beloofde ook om de beperkingen op fracking, de omstreden manier om schaliegas boven te halen, af te schaffen en de Amerikaanse olie- en gasproductie op te drijven. Zo wil Trump ook dat de Keystone-pijplijn er komt. De pijp van zo’n 1.900 kilometer moet het mogelijk maken om meer olie in te voeren uit Canada, met een maximum van 830.000 vaten per dag. Dat moet de afhankelijkheid van de oliemarkten in het Midden-Oosten terugdringen.

Corrigeer

MEER NIEUWS