Wat gaat Barack Obama doen tijdens zijn pensioen?

© YouTube

© YouTube

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Binnenkort zit de tijd van de uittredende president Barack Obama in het Witte Huis erop. Hoe gaat hij zijn dagen daarna vullen? “Ergens op een strand uit een kokosnoot drinken, vaker naar de bioscoop gaan, domino spelen en koffie drinken in de lokale Starbucks”, zei hij eerder al met een vette knipoog.

Wim Verhaert

Kijk hoe ­Obama eruitzag bij zijn begin als presidenten kijk nu. Hij ziet er een stuk ouder uit. Die job mat je af. Obama is nog even president van de Verenigde Staten, tot de machtsoverdracht aan Donald Trump begin volgend jaar. Daarna kan hij van zijn vrije tijd genieten.

Barack Obama liet zich de voorbije maanden meermaals uit over zijn toekomstplannen. Onder meer tijdens het White House Correspondents’ Dinner, een evenement ter ere van politieke journalisten waarbij de president zich van zijn grappigste kant laat zien. Obama grapte dat veel buitenlandse leiders blijkbaar al uitkijken naar zijn vertrek: “Prins George ontving me in een badjas voor een meeting. Een slag in mijn gezicht. Een duidelijke gebrek aan respect voor het protocol.”

Traditioneel bereiden bij een machtswissel in het Witte Huis de zittende en de volgende president de volgende regeerperiode samen wat voor. Eenmaal het Electoral College in december de overwinning van Trump heeft bekrachtigd, legt hij pas op 20 januari de presidentiële eed af.

Nadien zouden Barack en Michelle Obama er voorlopig niet voor kiezen om Washington DC weer in te ruilen voor Chicago, vanwege hun jongste dochter Sasha (15). "Verhuizen midden in je middelbare schooltijd is lastig", legde de president onlangs uit. "Als hij in Washington blijft wonen, wordt het moeilijker om buiten het politieke circuit te blijven", meent politicoloog Justin Vaughn.

Bill Clinton gaf na zijn pensionering goedbetaalde lezingen en stortte zich op de Clinton Foundation, terwijl George W. Bush helemaal van het toneel verdween en portretten ging schilderen. Wat gaat Obama doen, behalve miljoenen verdienen met speeches en boeken zoals zijn voorgangers? Hij liet al weten zich in te zullen zetten voor minderheden in het onderwijs. Naar verluidt zou hij, net als elke ex-president, een bibliotheek oprichten en volgens hardnekkige geruchten is hij van plan om le te geven aan 'zijn' Columbia Universiteit in New York.

Michelle Obama

First lady Michelle Obama sluit uit dat ze zich ooit verkiesbaar zal stellen voor het presidentschap. Toch is het volgens Vaughn niet uitgesloten dat de vrouw de politiek in gaat. "Ze kan ook voor een stichting gaan werken, of terug het bedrijfsleven in. Misschien wordt ze wel ceo. Ze heeft meer en vooral interessantere mogelijkheden dan haar echtgenoot."

Aangeboden door onze partners

MEER NIEUWS