Precies in week waarin ‘vervolgreeks’ in première gaat

Vijftien jaar geleden betoverde dit jongetje voor het eerst de wereld

Het is deze week precies vijftien jaar geleden dat de wereld kennis maakte met Daniel Radcliffe, Rupert Grint en Emma Watson. Op 16 november 2001 ging immers ‘Harry Potter en de Steen der Wijzen’ wereldwijd in première. Het werd het begin van een magische reis die deze week met een nieuwe filmreeks gewoon wordt voortgezet.

In Londen, dankzij de films van Harry Potter niet alleen de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk maar ook van de magische wereld, gaat dinsdag ‘Fantastic Beasts and where to find them’ in première. De films van Fantastic Beasts - meervoud, want uiteraard wordt ook dat een reeks - bouwen niet echt voort op de erfenis die Harry Potter heeft achtergelaten, maar spelen zich wel af in de magische wereld van de jonge tovenaar. En dat is wellicht meer dan voldoende om de honger van de miljoenen fans wereldwijd te stillen.

 

Het is natuurlijk geen toeval dat de vervolgreeks zijn debuut maakt in de bioscoop op zo goed als dezelfde dag waarop vijftien jaar geleden de eerste prent in de Harry Potter-reeks voor het eerst aan het publiek getoond werd. Dat de eerste film, ‘Harry Potter en de Steen der Wijzen’, een succes zou worden, stond in de sterren geschreven. Dankzij de boeken van J.K. Rowling had ‘De jongen die bleef leven’ al een trouwe schare fans die in de vele miljoenen liep. Meer zelfs: de laatste vier boeken in de reeks werden de snelst verkopende boeken aller tijden.

Hoe goed ken Harry Potter? Doe hier zelf de test.

Maar dankzij de filmreeks van Warner Bros kregen de fascinerende personages uit de boeken van Rowling ook een gezicht. Een erg schattig gezichtje in het geval van de toen twaalfjarige hoofdrolspelers Harry Potter (Daniel Radcliffe), Hermelien Griffel (Emma Watson) en Ron Wemel (Rupert Grint).

via GIPHY

Een angstaanjagend gezicht in het geval van Harry’s aartsvijand Voldemort (Ralph Fiennes) en zijn boosaardige onverwachte bondgenoot professor Severus Sneep (Alan Rickman). Bijzonder aan de reeks is ook dat, op een uitzondering na, de personages in de loop van de acht films door dezelfde personages gespeeld worden. Zo kan de kijker de hoofdrolspelers zien groeien in hun rol en hun filmische leven.

via GIPHY

De Harry Potterfilms werden een instant succes. En dat is een understatement. Hoeveel mensen de films in de bioscoop zagen, is niet helemaal duidelijk, maar de cijfers van de ‘box office’ spreken voor zich. In totaal leverden de acht films net geen 7 miljard (7.000.000.000! ) euro op, of iets minder dan 900 miljoen euro . Het maakt van Harry Potter de op één na meest succesvolle reeks ooit, na die van Marvel (met onder meer Iron Man en Captain America). De acteurs zelf werden er ook niet armer van. Emma Watson geldt als één van de grootste Britse actrices en Daniel Radcliffe moet met een vermogen van 83 miljoen euro alleen Adele laten voorgaan in de lijst van rijkste jonge Britten. Dat vooral de drie hoofdrolspelers voor eeuwig vereenzelvigd worden met hun rol in Harry Potter nemen ze er wellicht bij.

Hoe goed ken jij Harry Potter? Doe hier zelf de test.

Maar ook buiten de bioscoopzalen veranderde een tijdlang alles dat Harry Potter aanraakte in goud. In gespecialiseerde winkels gaan toverstokken, bezems, zwerkbalkostuums en andere attributen uit de films al jaren als zoete broodjes over de toonbank. De Deense speelgoedfabrikant Lego verdiende miljoenen met computerspelletjes, apps en vooral speelsets van de films. Aangezien die sets vandaag niet meer gemaakt worden, zijn de dozen tot het tienvoudige waard van wat je er destijds voor betaalde.

Op de succesformule van Harry Potter zit, vijftien jaar na de eerste film, amper sleet. Het is dan ook geen toeval dat de eerste film van de nieuwe film- en seriezender Zes goed een maand geleden eentje van Harry Potter was. Toen bekend werd gemaakt dat ‘Fantastic Beasts and where to find them’ verfilmd zou worden, ontplofte het internet. En toen Alan Rickman, de acteur die gestalte gaf aan het populaire personage Severus Sneep, eerder dit jaar overleed, leek het alsof de toverwereld van Harry Potter en de echte wereld heel eventjes verenigd waren in het verdriet.

Ook de kassa blijft inmiddels vrolijk rinkelen. In Hollywood is het drummen aan het Harry Potter-themapark waar je door de smalle gangen van Zweinstein kan dwalen. Het theaterstuk ‘Harry Potter en het vervloekte kind’, een vervolg op het oorspronkelijke verhaal, lokt in Londen nog steeds volle zalen. Het gelijknamige boek, eigenlijk het scenario voor het theaterstuk, bracht een nachtelijke stormloop op de boekenwinkels met zich mee, net zoals tijdens de hoogdagen van de oorspronkelijke reeks. De tentoonstelling met originele rekwisieten uit de films, werd al twee keer verlengd en loopt nu tot 8 januari volgend jaar. In totaal werd de expo al bezocht door bijna 300.000 fans.

Ook dat indrukwekkende aantal hoeft niet te verbazen. Harry Potter is voor vele fans meer dan een reeks boeken of films, het is een levensstijl. Zo zijn er ook in ons land almaar meer beoefenaars van Zwerkbal, de favoriete sport in de toverwereld en zijn de personages uit Harry Potter graag geziene gasten tijdens Cosplay-beurzen. Een Brits koppel maakte het onlangs helemaal bont door hun huwelijksfeest volledig in het teken van de tovenaarswereld te organiseren, compleet met toverstokken, aangepaste make-up en zelfs manchetknopen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees