LIVE. Emotionele Hillary: "Dit zal een lange tijd pijnlijk zijn."

Hillary Clinton heeft het Amerikaanse volk toegesproken na haar onverwachte nederlaag in de presidentsverkiezingen. In het New Yorker hotel in Manhattan bedankte ze emotioneel iedereen die haar gesteund had, maar Trump feliciteren deed ze niet. Integendeel, ze liet niet na enkele kritische verwijzingen in haar laatste speech mee te geven.

Volg de nasleep van de verkiezingen hier van minuut tot minuut.

Om 17.34 kwam running mate Tim Kaine als eerste het podium op. "Ik was zo trots geweest om haar als eerste vrouwelijke president te zien", zei hij met tranen in de ogen en een krop in de keel. "Over Hillary moet niemand zich afvragen of ze de uitkomst van de verkiezingen zal aanvaarden. Ik wil haar bedanken omdat ze ons mee op dit avontuur heeft genomen."

Hij citeerde ook William Falkner: "Ze hebben ons afgemaakt, maar we houden stand."  (They killed us, but they ain't whooped us yet.) Waarmee hij applaus en een lach in de zaal kon losmaken.

Hillary feliciteert Trump niet, integendeel

En dan betrad Hillary eindelijk het podium. Opvallend, in haar speech kwamen geen felicitaties voor Donald Trump, wel hier en daar nog enkele kritische verwijzingen naar de verkozen president.

Onder luid gejuich ging ze voor de microfoon staan, terwijl onder andere haar echtgenoot Bill en dochter Chelsea achter haar plaatsnamen. "Dankjewel allemaal", begon ze zichtbaar emotioneel. "Deze nacht heb ik Donald Trump bedankt. Ik hoop dat hij een succesvolle president zal zijn voor alle Amerikanen."

"Het is niet de uitkomst waarop we hadden gehoopt. Het spijt met dat het niet gelukt is. Maar ik ben trots en dankbaar om de campagne die we samen hebben gevoerd. Het was een van de mooiste periodes uit mijn leven." 

"Ik weet hoe teleurgesteld jullie zijn, want ik ben het ook. Dit zal een lange tijd pijnlijk zijn."

Laatste uithalen naar Trump

"Onze campagne ging nooit om één persoon, of één campagne", leek ze toch nog een laatste keer uit te halen naar haar rivaal.  "We hebben gezien dat ons land meer verdeeld is dan we dachten." 

"Alle Amerikanen moeten hun dromen kunnen realiseren. Amerika is groot genoeg voor iedereen, van elk ras. Voor mannen en vrouwen, voor holebi's en transgenders."

Clinton zei ook dat het resultaat van de verkiezingen moet worden aanvaard. "Donald Trump zal onze president zijn. We zijn hem een open geest en een kans te leiden schuldig."

Tedere woorden voor Bill en Chelsea

Ze sloot af door iedereen te bedanken die haar had gesteund. Als eerste running mate Tim Kaine:  "Het stelt me gerust dat je onze democratie zal blijven dienen in Virginia."

"Aan Barack en Michelle Obama: ons land is jullie veel dankbaarheid verschuldigd. We danken jullie voor jullie stijlvolle leiderschap."

"Aan Bill en Chelsea: mijn liefde voor jullie betekent meer dan ik ooit kan zeggen. Jullie vergezelden me door het hele land, en pepten me op wanneer ik dat nodig had." 

Ze richtte zich ook tot de jongeren. "Ik heb mijn hele leven gevochten voor  waar ik in geloofde. Dat heeft me succes gebracht, maar ik heb ook pijnlijke momenten gekend. Jullie zullen ook successen en nederlagen kennen. Maar stop nooit met geloven dat het waard is om te vechten voor waar je in gelooft. Ik weet dat het dat waard is." 

"Aan alle vrouwen die hun geloof in deze campagne gesteld: niet heeft me ooit trotser gemaakt dan jullie kampioen te mogen zijn. Dat laatste glazen plafond hebben we niet kunnen breken. Maar op een dag zal iemand dat doen. En misschien wel sneller dan we nu kunnen denken." 

"Aan alle jonge meisjes die dit zien. Vergeet nooit dat jullie sterk, slim en getalenteerd zijn. Jullie verdienen alle mogelijke kansen."

Ze sloot af met haar liefde voor Amerika. "Ik ben elke dag dankbaar om Amerikaan te mogen zijn. Als we samenwerken ligt het beste nog op ons te wachten. Mag God jullie zegenen en mag God de Verenigde Staten zegenen."

Vertraging

De speech was eerst om 9.30 uur (15.30 uur Belgische tijd) aangekondigd, maar werd een uur uitgesteld. Dat lijkt opnieuw uit te lopen. Hillary werd rond 16.45 uur naar buiten geleid met een witte kap over het hoofd getrokken. Zo dadelijk zal ze het podium betreden in het New Yorker Hotel.

Ook haar dochter Chelsea werd buiten aan het hotel gezien, en vergezelde haar tijdens de pijnlijke rit.

Sinds 03 uur deze nacht, toen haar nederlaag duidelijk begon te worden, werd niets meer van haar gehoord. Toen bedankte ze op Twitter iedereen "wat de uitkomst ook zou zijn".

Corrigeer

MEER NIEUWS