Niet voor iedereen was dit een verrassing: zij voorspelden Trumps overwinning

Niet voor iedereen was dit een verrassing: zij voorspelden Trumps overwinning

Foto: rr

Weinigen durfden vooraf geld in te zetten op de overwinning van Donald Trump. Toch waarschuwden enkele vooraanstaande Amerikanen al langer dat hij wel eens voor de verrassing zou kunnen zorgen en verkozen worden tot nieuwe president. En ook de beurzen zagen het blijkbaar aankomen.

De Amerikaanse professor Allan J. Lichtman

Niet voor iedereen was dit een verrassing: zij voorspelden Trumps overwinning

De Amerikaanse professor Allan J. Lichtman die sinds 1984 de resultaten van alle presidentsverkiezingen correct heeft voorspeld, zag de stunt van Donald Trump aankomen. Ronald Reagan, George Bush Sr., Bill Clinton, George Bush Jr., Barack Obama, allemaal voorspelde Allan J. Lichtman dat ze zouden winnen. De geschiedenisprofessor aan de American University, dokterde een systeem uit om elke presidentsverkiezing te voorspellen.

“Donald Trump en Hillary Clinton maken het elkaar niet zozeer moeilijk, maar gooien vooral hun eigen ruiten in. Trump kreeg de wind van voren door tal van verhalen over seksisme en ongewenste intimiteiten en het e-mailschandaal blijft Clinton maar achtervolgen. Toch verschilt er volgens Lichtman niets met de vorige verkiezingen: zijn systeem bepaalt de winnaar en dat was Donald Trump.”

Documentairemaker Michael Moore

De maker van baanbrekende documentaires als ‘Bowling for Columbine’, ‘Fahrenheit 9/11’ en ‘Sicko’ is een overtuigd Democraat. “Het spijt me dat ik slecht nieuws moet brengen, maar Donald J. Trump zal de presidentsverkiezingen winnen”, schreef hij maanden geleden in een opiniestuk in een Amerikaanse krant. Hij gaf er meteen vijf redenen bij: “Trump zal alles uit de kast halen om die stemmers ervan te overtuigen om op te staan tegen al wie hun American Dream heeft verwoest. De boze blanke man heeft het gevoel dat de macht uit zijn handen aan het wegglippen is. Hij zal er alles aan doen om dat tegen te houden door op Donald Trump te stemmen.”

“Ons grootste probleem is niet Trump”, schreef Moore, ‘”maar Hillary Clinton. Ze is enorm onpopulair en vertegenwoordigt de oude manier van aan politiek doen”, aldus Moore. “Verder moet ze niet rekenen op veel Sanders-stemmers. En er was het Jesse Ventura-effect”, volgens Moore.

De in ‘91 verkozen worstelaar Jesse Ventura tot gouverneur Minnesota was een goede ‘practical joke’. Net zoals bij Jesse Ventura zullen stemmers ook voor Trump stemmen, gewoon omdat het kan”, voorspeelde Moore. Hij haalt vandaag zijn gelijk.

Beurzen hebben bijna elke presidentsverkiezing correct voorspeld

Sinds de Tweede Wereldoorlog wisten de Amerikaanse beurzen de winnaar van de presidentsverkiezingen doorgaans correct te voorspellen. Dit jaar suggereren de indexen dat Trump zijn intrek zal nemen in het Witte Huis. Volgens Sam Stovall, analist van CFRA Research, was de stand van de beurs de jongste dagen een slecht voorteken voor Hillary Clinton.

Aap en ijsbeer geloofden in Trump

Niet voor iedereen was dit een verrassing: zij voorspelden Trumps overwinning

Een tijger en een ijsbeer in de dierentuin van Krasnoyarsk in Rusland, mochten ook ‘stemmen’ op de presidentskandidaten van Amerika. De meningen waren verdeeld: de tijger koos voor Clinton, de ijsbeer ging toch voor Trump. In de VS won een aap van een geit (Clinton). Ook The Simpsons voorspelden zestien jaar geleden de overwinning van Trump al.

Congreslid uitgelachen toen hij voor Trump waarschuwde

Keith Maurice Ellison is sinds 2007 lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden als vertegenwoordiger voor het vijfde congresdistrict van de Amerikaanse staat Minnesota. Het district omvat de stad Minneapolis en omliggende wijken. Toen hij bijna anderhalf jaar geleden tijdens een debat op ABC News waarschuwde voor Trump, werd hij live tijdens de uitzending uitgelachen. Hij kreeg vandaag gelijk.

 
Corrigeer

MEER NIEUWS