Miljonairs en oude bekenden: dit zijn de kandidaat-ministers van ‘Team Trump’

Sarah Palin, Rudy Giuliani, Newt Gingrich Foto: RR

Op 20 januari begint Donald Trump aan zijn ambtstermijn als de 45e president van de Verenigde Staten. Dat doet hij echter niet alleen. Elke president stelt namelijk een kabinet samen met ministers. De grote vraag is dus: wie mag zich binnenkort ‘secretary’ noemen?

Trump heeft vijftien departementen om uit te delen aan de politici die hem daarvoor het meest geschikt lijken: buitenlandse zaken, binnenlandse zaken, defensie, justitie, financiën, veiligheid, landbouw, handel, werk volksgezondheid, energie, onderwijs, wonen, transport, en oorlogsveteranen. Daarnaast kan de president bijvoorbeeld ook een nieuwe FBI-directeur aanstellen.

Elke nieuwe minister moet eerst een stemming (met een gewone meerderheid) in de Senaat doorstaan vooraleer hij of zij de eed aflegt en officieel kan starten. Hieronder lijsten we de favorieten op voor de belangrijkste departementen.

Secretary of State (Buitenlandse Zaken)

De minister van Buitenlandse Zaken is misschien wel de meest zichtbare persoon, naast die van de president uiteraard. Hij of zij is het gezicht van het buitenlandse beleid van de VS en reist zowat de hele wereld rond voor ontmoetingen met wereldleiders. Hillary Clinton vervulde die rol onder Barack Obama tussen 2009 en 2013 en werd opgevolgd door John Kerry.

Miljonairs en oude bekenden: dit zijn de kandidaat-ministers van ‘Team Trump’
Newt Gingrich Foto: Photo News

De naam die hier het meest genoemd wordt, is die van Newt Gingrich. De 73-jarige ex-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en voormalig presidentskandidaat (2012) steunde Trumps campagne vanaf minuut één en staat bekend als conservatief. Zo zei hij ooit dat de Verenigde Naties “corrupt en inefficiënt” zijn. Andere kanshebbers zijn senator Bob Corker (Tennessee) en VN-ambassadeur John Bolton.

Treasury secretary (Financiën)

Ook in de Verenigde Staten moet het financiële plaatje kloppen en dus is er een belangrijke rol weggelegd voor de Treasury secretary. Jack Lew nam die rol de voorbije drie jaar op zich, nadat hij Tim Geithner verving.

Trump heeft al laten weten dat hij het liefst zijn financiële medewerker Steven Mnuchin op deze positie wil zetten. De 53-jarige Mnuchin werkte zeventien jaar bij Goldman Sachs, de bank die in 2008 door de Amerikaanse overheid gered werd van een faillissement. Momenteel is hij aan de slag bij Dune Capital Management, waardoor hij de overstap zou maken van de privésector naar de politiek. Daarnaast richtte Mnuchin RatPac-Dune Entertainment op, dat de productie verzorgde van films als American Sniper, Avatar en de X-Men franchise.

Secretary of Defense (Defensie)

Defensie en de Verenigde Staten, dat gaat hand in hand. De Amerikaanse overheid gaf in 2015 bijna 600 miljard dollar uit aan landsverdediging. Bijna vier keer zoveel als China en meer dan de rest van de top vijftien samen. Obama versleet liefst vier defensieministers: Robert Gates, Leon Panetta, Chuck Hagel en Ashton Carter.

Miljonairs en oude bekenden: dit zijn de kandidaat-ministers van ‘Team Trump’
Michael Flynn Foto: Photo News

Er zijn een aantal potentiële kandidaten voor deze ministerpost. Toch lijkt Michael Flynn de uitverkoren kandidaat van Trump. De 58-jarige voormalige generaal stond twee jaar aan het hoofd van de militaire inlichtingendienst DIA en vocht onder andere in Afghanistan en Irak. Hij staat bekend om zijn voorliefde voor Rusland.

Zijn aanstelling wordt echter bemoeilijkt doordat militairen normaal pas zeven jaar na hun pensioen deze functie mogen oppakken. Trump zal dus moeten rekenen op een gunst van het Congress. Al kan Trump Flynn ook als veiligheidsadviseur aanstellen. Alternatieven zijn senator Jeff Sessions (Alabama), senator Jim Talent (Missouri) en voormalig veiligheidsadviseur Stephen Hadley.

Attorney General (Justitie)

De minister van Justitie is technisch gezien geen minister. Hij of zij wordt de Attorney General, oftewel Procureur-Generaal, genoemd. Momenteel wordt die functie uitgeoefend door Loretta Lynch, die Eric Holder opvolgde in 2015.

Voormalig burgemeester van New York Rudy Giuliani is de torenhoge favoriet om deze functie op zich te nemen. De 72-jarige Giuliani was enorm populair in de Big Apple vanwege zijn harde aanpak van de criminaliteit en, meer specifiek, de maffia. In 2001 stond hij aan het hoofd van de ordediensten die moesten uitrukken voor 9/11. Giuliani overleefde ook prostaatkanker en staat bekend als een echte christen. Alternatieve opties zijn Chris Christie (gouverneur van New Jersey) en Florida Attorney General Pam Bondi.

Interior secretary (Binnenlandse Zaken)

In tegenstelling tot de Belgische minister van Binnenlandse Zaken is die rol in de Verenigde Staten een stuk minder sexy. Dit departement houdt zich vooral bezig met onderhoud van de prachtige Amerikaanse fauna en flora, en de relatie met gebieden als de Virgin Islands en Amerikaans Samoa. De rol wordt nu waargenomen door Sally Jewell.

Miljonairs en oude bekenden: dit zijn de kandidaat-ministers van ‘Team Trump’
Sarah Palin Foto: REUTERS

Topfavoriet voor deze positie is de 74-jarige Forrest Lucas, de mede-stichter van Lucas Oil. Zijn vrouw Charlotte kwam in 2014 in opspraak na harde uitspraken over minderheden, maar Lucas zette dat recht met publieke verontschuldigingen. Hij stond ook aan de wieg van de actiegroep ‘Protect the Harvest’, dat vooral ijvert voor de rechten van Amerikanen om landbouw te bedrijven.

Andere kandidaten voor de functie van Interior secretary zijn voormalig medewerker van George Bush Senior Robert Grady, zijn oudste zoon Donald Trump Junior en voormalig gouverneur van Alaska Sarah Palin.

Homeland Security secretary (Veiligheid)

Sinds de aanslagen van 9/11 is er ook een minister verantwoordelijk voor het departement van Homeland Security, dat zich vooral bezigheid met binnenlandse veiligheid. Onder Obama waren dat Janet Napolitano en Jeh Johnson.

De naam die hier het meeste valt, is die van David Clarke, de sheriff van Milwaukee County in Wisconsin. Die staat bekend als conservatief en wordt gesteund door nogal wat Trump-stemmers. Clarke mocht zelfs spreken op de Republican National Convention in Ohio en zei: “Blue lives matter”. Chris Christie (gouverneur van New Jersey) is ook hier een alternatief.

Commerce secretary (Handel)

Als het gaat over internationale handel, handelsakkoorden, economische groei, en innovatie, moet je bij de Commerce secretary zijn. Die wacht een belangrijke taak, aangezien Trump mogelijk weer een meer protectionistische kant op wil met de VS. De functie wordt nu bekleed door Penny Pritzker.

Trump wil hier iemand uit de privésector en kijkt vooral naar kandidaten uit het bedrijfsleven. Kandidaat nummer één lijkt miljonair Wilbur Ross, een economische adviseur van Trump. Al heeft ook voormalig bedrijfsleider Dan DiMicco een aanzienlijke kans. Andere opties zijn opnieuw Chris Christie, ex-gouverneur van Texas Rick Perry en ex-gouverneur van Arkansas Mike Huckabee.

Miljonairs en oude bekenden: dit zijn de kandidaat-ministers van ‘Team Trump’
Harold Hamm Foto: REUTERS

Energy secretary (Energie)

Tot slot: energie. Trump gelooft niet dat de opwarming van de aarde een gevolg is van menselijke activiteiten en dus wil hij opnieuw inzetten op alle soorten energiebronnen. Niet alleen hernieuwbare energie. Momenteel zit Ernest Moniz op deze stoel.

De meest genoemde naam is die van Harold Hamm, de CEO van olie- en gasbedrijf Continental Resources. Hamm is een van de rijkste Amerikanen op deze planeet dankzij een vermogen van ruim 11 miljoen dollar. Hij is een oude vriend van Trump en drukte zijn stempel op de campagne met zijn visie op het energiebeleid. Het alternatief is voormalig medewerker van George Bush Senior Robert Grady.

Corrigeer

MEER NIEUWS