98ste Wapenstilstand herdacht in Ieper

Ieper -

De 98ste Wapenstilstand is vrijdag herdacht in Ieper. Dat gebeurde traditioneel met een plechtige ceremonie onder de Menenpoort. Onder meer voorzitter van het Vlaams Parlement Jan Peumans, West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé en burgemeester Jan Durnez brachten hulde aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.

In de hele Westhoek zijn er tal van herdenkingsplechtigheden maar de grootste vindt traditioneel plaats in Ieper. De dag werd geopend met een plechtigheid op de Franse begraafplaats St.-Charles de Potyze, gevolgd door een eucharistieviering in de Sint-Maartenskathedraal. Van daaruit trok de Poppy Parade naar de Menenpoort.

Last Post

Voorzitter van de Last Post Association Benoit Mottrie bracht een boodschap van vrede mee en benadrukte het belang van herdenken. “Er zijn heel wat parallellen te trekken tussen 1914, 1939 en nu. Lessen moeten daar uit getrokken worden.” Daarna volgde de Last Post, gespeeld door de klaroeners van de Last Post Association, en de traditionele kranslegging door de prominenten en de vele buitenlandse ambassadeurs en delegaties.

Ook op de afsluitende academische zitting verwees burgemeester Durnez naar andere conflicten. “De plaats van conflict is niet langer Ieper, maar Mosoel, Aleppo en Palmyra. Er is nog een gigantische weg af te leggen om van een betere wereld te kunnen spreken. Het is onze plicht de Last Post in stand te houden en 11 november te gedenken.”

Koning Filip brengt hulde aan slachtoffers

Koning Filip heeft vrijdag aan de Brusselse Congreskolom de plechtige herdenking bijgewoond van de slachtoffers van de twee Wereldoorlogen en de operaties in het buitenland. De vorst had zijn uniform van de landmacht aan en legde bloemen neer bij het graf van de onbekende soldaat. Vrijdag is het de 98ste verjaardag van de wapenstilstand die een einde maakte aan de Eerste Wereldoorlog.

Op de plechtigheid waren ook Siegfried Bracke (N-VA), voorzitter van de Kamer, zijn ambtgenote in de Senaat Christine Defraigne (MR), vicepremier Jan Jambon (N-VA), minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA), oud-minister van Defensie André Flahaut (PS), staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V) en Waals minister-president Paul Magnette (PS) aanwezig. De artillerie van het leger vuurde 21 kanonschoten af.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees