Gedaan met ‘Zwarte’ Piet: tv-zenders en speelgoedwinkels sluiten Pietenpact

Ketnet, Studio 100, VTMKZOOM, speelgoedketen Dreamland, de onderwijskoepels en de Gezinsbond: allemaal hebben ze het Pietenpact getekend. Met die intentieverklaring moet een einde komen aan de “raciale stereotypering” die rond Zwarte Piet hangt. Maar voor de rest is de invulling vrij: roetpieten, ongeschminkte pieten of regenboogpieten kunnen allemaal.

Het Pietenpact is een initiatief van de vzw Huis deBuren, een vereniging die zich inzet voor de cultuur van de Lage Landen. Zij hebben een jaar lang in alle stilte gewerkt aan een draagvlak voor een oplossing voor de discussie die al jaren in Nederland en ook bij ons woedt.

Sommige mensen vinden dat Zwarte Piet een racistisch gegeven, anderen willen niks veranderen aan het beeld van Zwarte Piet. Het pact zoals het nu voorligt, moet een einde maken aan die discussie. Alles mag en kan, zolang er geen sprake is van racistische stereotypering.

Volgens de vzw zijn er genoeg alternatieven: de Sint kiest lekker zelf of hij zonder of met pieten – roetveegpieten, regenboogpieten, ongeschminkte pieten – jong en oud komt verblijden.

De bedoeling is dat zoveel mogelijk organisaties, bedrijven, scholen en individuele personen in Nederland en Vlaanderen dit Pietenpact digitaal ondertekenen. Het Gemeenschapsonderwijs, het Katholiek Onderwijs, de Gezinsbond, Vlaamse kindertelevisiezenders en -producenten, jeugdtheaters en speelgoedketen Dreamland hebben het pact al ondertekend.

Ook kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen, Bart Peeters, Hugo Matthysen en Stijn Coninx staan achter de compromistekst die Piet handhaaft maar alle racistische verwijzingen verbant.

Deze mensen en organisaties ondertekenden het Pietenpact al

- Sylvester, Ketnet en Studio 100 beloven geen nieuwe producten te maken of aan te kopen die Piet op een racistische wijze voorstellen.

- Bij VTMKZOOM en Dreamland zal vanaf 2017 geen zwart of bruin geschminkte Piet meer te zien zijn.

- Katholiek Onderwijs Vlaanderen

- GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap

- Gezinsbond

- BRONKS

- HETPALEIS

- Het Jeugdfilmfestival

- Afrika Film Festival

- Kif Kif

- Hugo Matthysen

- Stijn Coninx

- Bart Peeters

- Bruno Vanobbergen

- Lies Craeynest

- Maria Domarkaite

- Alex Deforce

- Ann Overbergh

- Debbie Marbus

- Mathieu Buyse

- Diego Anthoons

- Lotte Loncin

Corrigeer

MEER NIEUWS