OCAD-topman: "Homegrown terroristen zijn uitdaging van de toekomst"

OCAD-topman: "Homegrown terroristen zijn uitdaging van de toekomst"

Foto: belga

De veiligheidsdiensten beginnen volop te werken rond "homegrown terrorist fighters", die ze zien als de uitdaging van de toekomst. Dat zegt OCAD-topman Paul Van Tigchelt in een interview met De Standaard, naar aanleiding van de eerste verjaardag van de aanslagen in Parijs. Het OCAD zet de gegevens van jihadi's die in ons land radicaliseren en hier een aanslag willen plegen op een specifieke lijst.

De "homegrown terrorist fighters" (HTF'ers) zijn "een nieuwe categorie, maar zonder twijfel de uitdaging van de toekomst, zegt Van Tigchelt. "Er zijn bijna geen mensen meer die vertrekken naar Syrië. Daarentegen zijn er wel in toenemende mate mensen die helemaal niet de intentie hebben om zich bij ISIS te voegen, maar die net zo goed een groot gevaar vormen. Van hen gaat de grootste dreiging uit, samen met de teruggekeerde strijders."

De HTF'ers zijn jongeren, vaak eenlingen, die door kansarmoede, discriminatie, racisme, criminaliteit of problematische gezinssituaties geradicaliseerd zijn omdat ze makkelijk geïndoctrineerd konden worden, aldus Van Tigchelt nog. Ze radicaliseren vaak via online propaganda. "Die jongeren moeten we nu voor ons winnen door in te zetten op de twee factoren van radicalisering: vervreemding van de maatschappij en indoctrinatie", vindt Van Tigchelt.

De OCAD-topman vindt ook dat we af moeten van de koudwatervrees als het gaat over het inzetten van technologie in terreur- en criminaliteitsbestrijding. "Mijn smartphone en supermarkt weten meer over mij dan de overheid. Daarover hoor ik niemand klagen. Maar o wee als de overheid meer info wil. Regels en controle zijn noodzakelijk, maar de technologie maakt vandaag zoveel meer mogelijk dan dat wij 'maar' mogen doen. Nochtans heeft de overheid de cruciale plicht haar burgers te beschermen."

Corrigeer

MEER NIEUWS