“Pietenpact, mijn zwarte gat, nondedju!”

“Pietenpact, mijn zwarte gat, nondedju!”

Foto: Photo News

De afschaffing van ‘Zwarte’ Piet met het Pietenpact doet veel stof opwaaien. Lies Lefever, zelf een zwarte comédienne, spreekt zich resoluut uit tegen het pietenpact, net zoals heel wat andere mensen op Twitter. De meningen zijn verdeeld: is het een symbool van blanke onderdrukking of een onschuldige kindervriend? Of is de afschaffing net racistisch?

Lies Lefever, zelf een zwarte comédienne, is formeel op haar website: “Zelf heb ik nooit, niet toen ik klein was en niet nu ik groot ben, een link gezien tussen zwarte piet en rassenhaat.” Ze voegt er op het einde nog aan toe: “Alle mensen die nog een échte zwarte piet over de vloer willen, bel mij gerust. Pietenpact, mijn zwarte gat nondedju!”

Minister van Onderwijs Hilde Crevits verwoordt het zo:

 

 

Burgemeester van Antwerpen, Bart De Wever, noemt het pact “compleet overbodig”. Hij zei tijdens de aankomst van de Sint in Antwerpen tegen Radio 1 het volgende: “De Vlamingen willen gerust respect opbrengen voor iedereen, maar ze vragen ook een beetje respect voor hun tradities”, aldus De Wever. “Dat vind ik maar normaal.”

Ook andere Twitteraars zijn het absoluut niet eens met de afschaffing.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pietenpact

Verschillende tv-zenders, speelgoedwinkels en Vlaamse organisaties hebben nochtans het Pietenpactondertekend. Daarmee willen ze vanaf volgend jaar volledig inzetten op alternatieve voor de zwarte versie: in de toekomst zullen we eerder roetveegpieten, regenboogpieten of ongeschminkte pieten zien. Daarmee willen ze een Sinterklaasfeest zonder raciale stereotyperingen. Volgens het Minderhedenplatform is dat niet genoeg en mag de figuur helemaal verdwijnen.

Journalist bij De Morgen Joël De Ceulaer is een voorstander van de afschaffing. Volgens hem is een “evolutie” van Zwarte Piet niet nadelig.

 

 

Andere Twitteraars spreken van weinig inleving ten opzichte van mensen met een zwarte huidskleur.

 

 

 

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees