Minstens twee doden na aardbeving in Nieuw-Zeeland

Een aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter heeft zich in de nacht van zondag op maandag voorgedaan ruim 100 km ten noorden van de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch. Daarbij zijn zeker twee doden en meerdere gewonden gevallen.

OPROEP. Bent u in de regio? Laat het ons weten via oproep@nieuwsblad.be.

De eerste minister van Nieuw-Zeeland, John Key, bevestigde dat bij de aardbeving twee mensen om het leven kwamen. "We hebben geen aanwijzingen dat de dodentol nog zal toenemen, maar we kunnen niets uitsluiten", aldus Key.

In de nasleep van de aardbeving werd een tsunami-alarm afgekondigd voor de volledige kuststreek van het land. Het Nieuws-Zeelandse ministerie voor Civiele Bescherming en Rampen Management (MCDEM) vroeg met aandrang om van de kust weg te blijven en naar hoger gelegen gebieden te gaan. Intussen is die oproep niet langer van kracht.

Tot in Wellington

Het Duitse geologisch instituut (GFZ) schatte de kracht van de aardbeving op 7,9. In Nieuw-Zeeland hebben de autoriteiten het zelf over 6,6. Christchurch werd ook in 2011 al getroffen door een zware aardbeving. Daarbij vielen toen 185 doden, en het hele stadscentrum raakte vernield. Die aardbeving had een kracht van 6,3.

De aardbeving werd gevoeld tot in hoofdstad Wellington, zo'n 400 km ten noorden van Christchurch, en gebeurde om 23 uur lokale tijd.

Ring van Vuur

Op de sociale media berichten Nieuw-Zeelanders over de schade die de aardbeving heeft aangericht. Zo meldt iemand op Twitter dat in Cheviot huizen 'verdwenen' zijn. In bepaalde delen van het land zijn de elektriciteit en de telefoonverbindingen uitgevallen.
In september had een kleine tsunami al de oostkust van Nieuw-Zeeland geraakt, na een zware aardbeving op zee die geen slachtoffers of schade had gemaakt.

Nieuw-Zeeland bevindt zich op de 'Pacifische Ring van Vuur', een gebied waar jaarlijks 15.000 aardbevingen gebeuren.

Het ministerie waarschuwt de bevolking voor mogelijke naschokken. “Elke keer als er een is, zoek dan bescherming en blijf daar”, klinkt het.

Zware aardbeving van 7,5 op de schaal van Richter

De tsunami is een gevolg van een zware beving. Die gebeurde op een diepte van 15 km en had een zwaarte van 7,5 kilometer op de schaal van Richter. Het epicentrum lag 95 kilometer van het stadje Christchurch. Dat werd in 2011 ook al getroffen door een zware aardbeving. Toen kwamen 185 mensen om het leven en werd het centrum van de stad verwoest.

Deze aardbeving was zo zwaar dat ze tot in de hoofdstad Wellington gevoeld werd, zo’n 400 km verder. De Nieuw-Zeelandse krant The Herald bericht dat in de hoofdstad de sirenes loeiden en dat mensen de straat op vluchtten. "Mijn huis sidderde als een slang en er vielen dingen kapot. We zitten ook zonder stroom", vertelt Elizabeth aan Radio New Zealand vanuit haar huis op het Zuidereiland. 

Op sociale media delen inwoners beelden van de aardbeving.

Gevaarlijk gebied voor aardbevingen

Nieuw-Zeeland is gelegen op de zogenaamde "Pacifische Ring van Vuur", een gebied waar jaarlijks 15.000 aardbevingen gebeuren. Ook in september was er al een tsunami van een kleinere schaal, na een zware aardbeving op zee die geen slachtoffers of schade had gemaakt.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees