Jongere maakt Brussel toegankelijk voor mindervaliden

Van school ‘drop out’ tot ondernemer: jongeman loodst met app mindervaliden door Brussel

Van school ‘drop out’ tot ondernemer: jongeman loodst met app mindervaliden door Brussel

Marwane hoopt over ten laatste twee jaar de app helemaal op punt te hebben. Foto: ycs

Sint-Jans-Molenbeek -

Marwane Takadoumi haakte af op school, had drie jaar niets om handen, en is vandaag hard aan het werk aan Street Acces, een app die mensen met een beperking probleemloos door de stad zal gidsen. Eerst door Brussel, daarna door de rest van de wereld.

Het was zijn voormalige directeur die Marwane opnieuw op weg zette. “Ik was afgehaakt in het vijfde middelbaar en voerde drie jaar lang zo goed als niets uit. Tot ik mijn directeur toevallig tegen het lijf liep. Toen ik hem vertelde dat ik op een dood spoor zat, bracht hij me in contact met Ibrahim Ouassari van MolenGeek, een plek voor start-ups in de IT-sector. Ik stond hem bij tijdens vergaderingen, sprak met klanten en leerde coderen. Een paar maanden terug hield MolenGeek een hackathon rond mobiliteit in de stad, waarbij elke deelnemer ideeën daarrond mocht voorstellen en uitwerken. Ik kwam met een idee voor een app waarmee mindervaliden het beste traject tussen twee punten in de stad konden opzoeken. Iedereen reageerde heel enthousiast. Een dag later had ik mijn eigen start-up.”

Street Access wordt veel meer dan een veredelde routeplanner, vertelt Takadoumi. “Het is de bedoeling dat je op elk moment weet waar je aan toe bent. Vervoersmaatschappij MIVB zal ons in real time doorgeven welke liften niet werken. Via Osiris zullen we alle informatie krijgen over de werven en omleidingen. Bpost is bereid om hun postbodes in te schakelen, bijvoorbeeld om door te geven wanneer het voetpad in heel slechte staat is, iets wat alle gebruikers kunnen doen. Wie onderweg iets wil eten of drinken, zal op de app ook kunnen zien welke zaken toegankelijk zijn.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio