Dochter bloeide zelf helemaal open dankzij hulp van organisatie van Marc Herremans

Uitbaters Books & Brunch steunen To Walk Again met verkoopactie en giften tijdens ‘Books for Life’

Uitbaters Books & Brunch steunen To Walk Again met verkoopactie en giften tijdens ‘Books for Life’

Het gezin van Tabitha Ackaert en Jos Deroo van Books & Brunch Brugge zet zich door Noa in voor To Walk Again. Foto: mvn

Brugge -

De uitbaters van Books & Brunch aan de Garenmarkt in Brugge organiseren ‘Books for Life’. Dat is een initiatief ten voordele van To Walk Again, een organisatie die veel betekent voor hun dochtertje.

De uitbaters van Books & Brunch Brugge, Jos Deroo en Tabitha Ackaert, stellen tot 15 december hun zaak in het teken van het goede doel. Ze organiseren een actie naar aanleiding van de jaarlijks terugkerende show van Studio Brussel, ‘Music for Life’. Ze kozen ervoor om een deeltje van de boeken die ze aanbieden te verkopen voor ‘Books for Life’. “Verkopen is niet meteen het goede woord”, zegt Jos. “We geven ze eigenlijk weg en verwachten in ruil een gulle gift. Daarnaast kunnen de mensen bij ons ook een badge kopen voor twee euro.”

Naar de reden van de actie is het niet ver zoeken. Hun dochter, Noa Deroo (13), kreeg bij de geboorte te kampen met een zuurstoftekort, wat leidde tot een hersenverlamming, daardoor kan ze haar benen niet bewegen en is de functionaliteit van haar armen beperkt.

De opbrengst gaat dan ook naar To Walk Again, de vereniging van ex-triatleet Marc Herremans die als doel heeft laagdrempelige en aangepaste sport- en bewegingsactiviteiten aan te bieden aan jongeren en volwassenen met een fysieke beperking en hun entourage.

Gewone skireis

“Vroeger reisden we veel”, vertelt Jos. “We gingen geregeld skiën en trokken door Thailand, maar omdat Noa in een rolstoel zit, gingen we ervan uit dat zulke zaken niet meer mogelijk waren. Skiën of op trektocht gaan met een rolstoel, begin er maar eens aan. Toen we in aanraking kwamen met To Walk Again gingen onze ogen open. Er worden skivakanties georganiseerd waarbij rolstoelgebruikers met een zitski op de piste kunnen, er worden paardenkampen en watersportdagen georganiseerd en nog zoveel meer. De organisatie zorgt voor Noa van als ze op de piste komt tot ze er af skiet en dat voor dezelfde prijs als een gewone skireis. Op de paardendag en watersportdag leerde ze vrienden kennen die dezelfde problemen ondervinden. Ook wij komen zo in aanraking met gelijkgestemde ouders en wisselen ervaringen uit.”

Weer naar de bergen

Via de actie willen ze rolstoelpatiënten ervan bewust maken dat er nog een leven is na de rolstoel. “Een van de grote pluspunten is dat we te zien kregen wat nog allemaal mogelijk is met een rolstoel”, zegt Jos. “Zowel Noa als wij vonden het zelfvertrouwen om weer meer actief iets te doen. Het leven stopt niet omdat iemand in een rolstoel zit, dat heeft To Walk Again ons geleerd. In de paasvakantie trekken we weer naar de bergen.”

Op zaterdag 3 december wordt ook uitzonderlijk in een avondopening voorzien. Van 18 tot 23 uur kun je er boeken kopen en wordt gratis koffie en thee aangeboden. Ook mensen die boeken willen schenken, zijn welkom. Van de gewone boeken die tijdens de avond verkocht worden, gaat vijftig procent naar het goede doel. Na de actie worden de geschonken boeken doorgegeven aan onder andere Oxfam of Poverello.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio