Dekker verwijst indianenverhaal over Cancellara definitief naar vuilbak: “Ik ben Luigi”

Dekker verwijst indianenverhaal over Cancellara definitief naar vuilbak: “Ik ben Luigi”

Foto: Photo News

De schokgolven van de straffe biografie van ex-coureur Thomas Dekker zijn nog te voelen in de wielerwereld. De Nederlander pleit Fabian Cancellara wel vrij van de dopingbeschuldigingen die door ex-Tourwinnaar en dopingzondaar Lance Armstrong geuit werden. “Clasicomano Luigi, dat ben ik en niemand anders”, zegt hij in Humo.

Armstrong reageerde enkele maanden geleden op Twitter met de uitroep ‘Luigi!!’ op het nieuws dat Fabian Cancellara olympisch goud gepakt had. Daarmee verwees hij naar de dopingzaak rond sportarts Eufemiano Fuentes, bij wie in 2006 211 bloedzakken in beslag genomen werden. De bloedzakken werden aangeduid met cryptische bijnamen. Eén ervan was ‘No. 24 Clasicomano Luigi’, wat doet geloven dat het hier om een klassieke renner ging.

 

 

Ondanks het feit dat het Nederlandse NRC eerder al Dekker naar voren geschoven had, kwam ook Cancellara in de verdenking te staan - onder meer door een interview met Tyler Hamilton, die de Zwitser naar voren leek te schuiven. Cancellara kent Cecchini van bij wielerploeg CSC, waar hij de dokter begin jaren 2000 kruiste. “Maar ik heb Fuentes nooit bezocht”, zei Cancellara daar enkele jaren geleden al over. “Ik ben helemaal clean.”

Dekker verwijst indianenverhaal over Cancellara definitief naar vuilbak: “Ik ben Luigi”
Fabian Cancellara nadat hij goud behaalde op de Olympische Spelen. Foto: ISOPIX

Dekker: “Ik ben No.24 Classicomano Luigi”

Armstrong, die zeven keer de Tour de France op zijn naam schreef met behulp van doping, was dus kennelijk overtuigd van de Zwitser. Maar Dekker bevestigt nu dus toch dat hij en niet Cancellara schuilging achter ‘No. 24 Classicomano Luigi’. “Fuentes gaf me die bijnaam”, vertelt de Nederlander in Humo. “Dat ben ík dus, en niemand anders. Ik kwam in contact met Fuentes via mijn makelaar, Jacques Hanegraaf. Hij heeft me bij Luigi Cecchini én bij Fuentes geïntroduceerd.”

Hanegraaf heeft intussen al verontwaardigd gereageerd op die woorden van Dekker. “Het is totale onzin dat ik hem zou hebben aangezet tot het gebruik van doping”, reageerde Hanegraaf bij Omroep Brabant. Volgens de manager heeft een en ander te maken met het feit dat hij nog geld claimt van Dekker. “Hij heeft eerder tegen mij gezegd dat hij van alles in de media zou roepen als ik die vordering niet zou laten vallen. Dat is chantage, ja, maar dat hoort bij Dekker.”

"Het moraal van het verhaal is"

Thomas Dekker was maandag te gast in het tv-programma De Wereld Draait Door om het boek ‘Thomas Dekker, mijn gevecht’ van Thijs Zonneveld voor te stellen. Dat leverde een geanimeerde discussie op, ondermeer over de reden van het wel erg openhartige boek en de aanvallen op Michael Boogerd.  

"Het moraal van het verhaal is dat dit alles me is overkomen omdat ik een extreem persoon en destructief persoon ben. Ik hoop dat in de toekomst een jongere zijn eigen keuzes kan maken. Ik heb de verkeerde keuzes gemaakt", besluit Dekker. "Want bovenal blijf ik gepassioneerd door het wielrennen."

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.