Huurders sociale woningen kunnen schuldenspiraal voortaan zelf stoppen

© rds

Drie sociale huisvestingsmaatschappijen en een sociaal verhuurkantoor in Halle-Vilvoorde gaan samenwerken met MyTrustO om te vermijden dat huurders met achterstallen nog terechtkomen in een spiraal van oplopende kosten.

Rudy De Saedeleir

De Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting, Providentia en Woonpunt Zennevallei zijn samen goed voor 6.800 sociale huurwoningen in dertig gemeenten van Halle-Vilvoorde. Daarnaast ontfermt het sociaal verhuurkantoor (svk) Webra zich in ons arrondissement over nog eens 300 huurwoningen, dat het zelf eerst huurt op de private markt. “Bij de drie huisvestingsmaatschappijen samen is er gemiddeld bij vijftien procent van de huurders sprake van achterstallige betalingen”, zegt Guy Tordeur, voorzitter van de Volkshuisvesting en svk Webra en beheerder bij Providentia en Woonpunt Zennevallei. Bij Webra loopt dat aandeel slechte betalers zelfs op tot boven de 50 procent, maar dat is ook te wijten aan het feit dat sociale verhuurkantoren voorrang moeten geven aan mensen met de hoogste woonnood en de laagste inkomens.

Bij het klassieke invorderingssysteem leidt een schuldvordering al snel tot een uitzichtloze schuldenspiraal, onder meer door gerechtskosten, intresten en deurwaarders. “Een schuld van 100 euro kan heel snel oplopen tot 1.038 euro en dan ziet de schuldeiser nog niet eens zijn centen”, aldus Tordeur.

Daarom stappen de vier sociale maatschappijen mee in MyTrustO, een alternatief op de collectieve schuldbemiddeling. Bij MyTrustO is het niet de schuldeiser maar de schuldenaar zelf die vrijwillig het initiatief neemt. “Onder begeleiding van een sociale gerechtsdeurwaarder wordt een haalbaar en objectief afbetaalplan opgesteld en worden aanzienlijke gerechtskosten vermeden”, aldus de vier maatschappijen.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio