Vijf topteams van architecten maken ontwerp voor nieuwe Beurshal

Vijf topteams van architecten maken ontwerp voor nieuwe Beurshal

Schepen Boudewijn Laloo, architect en voormalig Vlaams bouwmeester bOb van Reeth maakten samen met burgemeester Renaat Landuyt de deelnemers bekend. Foto: mvn

Brugge -

De stad Brugge heeft vijf kandidaten gekozen die een ontwerp mogen leveren voor het nieuwe beurs- en congresgebouw. “We hebben een luxeprobleem”, zegt jurylid bOb van Reeth.

Brugge wil in 2018 beginnen aan de bouw van een nieuwe Beurshal en zal de keuze hebben uit vijf verschillende ontwerpen. Een Europese aanbesteding leverde tien bouw en ontwerpteams op, en dat lijstje werd door een selectiecommissie herleid tot vijf namen.

Atelier Kempe Thill uit Nederland, bekend van onder meer een nieuwe campus op C-Mine, een mijnsite in Genk, gaat samenwerken met het Belgische Architecten Groep III. OMA, het bureau van de invloedrijke Nederlandse architect Rem Koolhaas dat onder meer de gebouwen voor de Chinese staatszender ontwierp, gaat in zee met het Brugse U/Define. De Portugees Souto de Moura, die het crematorium van Kortrijk tekende, vormt een duo architectenbureau META uit Antwerpen. Bruggeling Salens gaat samen aan de tekentafel zitten met het Noorse BIG en ten slotte meldde zich ook het Nederlandse KAAN architecten, die onder meer het winnende ontwerp leverden voor het nieuwe gerechtsgebouw in Amsterdam.

De vijf kandidaten hebben nu tot het voorjaar van 2017 om een ontwerp en een offerte in te dienen. Budget: 40 miljoen euro. Voormalig Vlaams Bouwmeester bOb van Reeth, die mee in de selectiecommissie zetelt, was onder de indruk van de kandidaturen. “Dit zijn allemaal heel goede inzendingen. De verschillende teams zullen wellicht heel verschillende ontwerpen afleveren.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio