KAART. Waar is het veilig om op reis te gaan?

KAART. Waar is het veilig om op reis te gaan?

België behoort niet tot één van de meest gevaarlijke landen ter wereld. Aan de andere kant is ons land ook niet het meest veilige, zelfs niet op het vlak van verkeersveiligheid. Dat blijkt uit de nieuwste Road Safety en Travel Security Maps, die per land bekijken wat het niveau is van verkeers- en reisveiligheid.

Deze maps worden elk jaar samengesteld door de medische en veiligheidsspecialisten van International SOS en Control Risks. Ze stellen telkens drie kaarten samen: eentje voor reisveiligheid, eentje voor verkeersveiligheid en eentje voor medische risico’s. Deze zijn terug te vinden in onderstaande wereldkaart, via de tab ‘Select map layer’. Er kan ook ingezoomd worden op bepaalde gebieden en landen.

(Lees verder onder de kaart)

Reisveiligheid (Travel Security Risk)

België is een veilig land om naartoe te reizen. Ons land is geel ingekleurd, wat overeenkomt met een ‘laag risico’. Daarmee doen we even goed als bijvoorbeeld Duitsland, Nederland, Frankrijk, Italië, Amerika, Argentinië, Marokko, Turkije, Australië en China. Toch bevindt ons land zich niet in de meest veilige categorie, de groene. Daarbij is het reisrisico onbestaande. Slechts tien landen vallen hierin: Groenland, IJsland, Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken, Luxemburg, Zwitserland, Slovenië en Kaapverdië.

Naar de landen die donkerrood gekleurd zijn, gaat u best niet op reis. De veiligheid is er extreem laag en het risico op aanslagen en gewelddadige overvallen extreem hoog. Bovendien werk het overheidsapparaat er nauwelijks. Behoren onder andere tot deze lijst: Mali, Libië, Somalië, Zuid-Soedan, Afghanistan, Syrië, Yemen en Irak.

Verkeersveiligeid (Road Safety Risk)

België scoort ook op het vlak van verkeersveiligheid erg goed. De verkeersrisico’s zijn namelijk ‘laag’. Ons land heeft dan ook een lichtroze kleur gekregen. België staat daarmee op gelijke hoogte met onder andere Italië, Portugal, Griekenland, Roemenië, Turkije, Amerika en Australië. Toch scoren we ook hier niet top, want bijvoorbeeld al onze buurlanden en de Scandinavische landen zijn lichtgrijs ingekleurd, wat duidt op zeer lage verkeersrisico’s.

De landen waar de verkeersveiligheid helemaal niet op orde is, zijn donkerbruin ingekleurd. Dat geldt voor een groot deel van Afrika, een aantal landen in de Arabische wereld, Kazachstan, Thailand, Vietnam, De Dominicaanse Republiek en Belize.

Medische risico’s (Medical Risk)

Qua medische veiligheid scoort België wel in de hoogste categorie. De medische risico’s zijn in ons land laag. Daarom kleuren we ook groen, net als heel West-Europa, Noord-Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland, Japan, Qatar, Zuid-Afrika, Chili en Uruguay. De landen met een hoog medisch risico bevinden zich in Afrika, zoals Niger en Libië, en zijn rood ingekleurd. Ook Noord-Korea zit in deze categorie, net als Guyana en Haïti.

Corrigeer

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees