Eén inwoonster houdt heraanleg van dorpsplein tegen

Eén inwoonster houdt heraanleg van dorpsplein tegen

Zo moest de nieuwe dorpskern van Langemark eruit gaan zien. Foto: if

Langemark / Langemark-Poelkapelle -

De vernieuwde dorpskern in Langemark komt er voorlopig niet, zo meldt Het Laatste Nieuws. Omdat één inwoonster beroep aantekende tegen de plannen, kan het nog jaren duren voordat er schot in de zaak komt. “Als we nu starten met de werken, riskeren we enorme schadevergoedingen”, aldus burgemeester Alain Wyffels (CD&V).

“We kunnen niet anders, we moeten het risico nemen”, klonk het vorig maand nog bij Frank Gheeraert, Open VLD-schepen van Ruimtelijke Ordening in Langemark. “Als we nog anderhalf jaar wachten op een uitspraak van de Raad voor Vergunningsbetwistingen, verliezen we onze subsidies en zijn we weer vertrokken voor zes jaar. We kunnen het ons niet permitteren om op veilig te spelen.”

De eerste spadesteek van de heraanleg zou dan in de loop van 2017 volgen.

Maar intussen lijkt het prestigieuze project dan toch op de lange baan geschoven. “We moeten als gemeentebestuur verplicht wachten op het vonnis van de Raad voor Vergunningsbetwistingen”, zegt burgemeester Wyffels in Het Laatste Nieuws. “En dat kan nog jaren duren.”

De inwoonster had in het verleden haar beklag al gedaan over de plannen. In het voorjaar van dit jaar ging ze er nog tegen in beroep, maar toch kwam er een bouwvergunning. De vrouw besloot vervolgens naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen te stappen.

Als de gemeente toch met de plannen zou doorgaan en de aannemer tijdens de werken zou moeten stoppen, riskeert het gemeentebestuur een forse schadevergoeding. Tot wel negen miljoen euro. “De financiële risico’s zijn niet te overzien”, aldus Gheeraert tijdens de vorige gemeenteraad. Hetzelfde weerklonk bij de burgemeester. “We kunnen het ons niet permitteren om onnodige risico’s te nemen.”

Ook de geplande uitbreiding van het gemeentehuis komt door het beroep mogelijk in het gedrang.

Corrigeer

MEER NIEUWS