Wanbetalers kunnen geen kant meer uit sinds fiscus werkgevers inschakelt om boetes te innen

Nooit wou je die boete betalen... Tot je baas aan je bureau staat

Gênant is het: je baas die plots een mail stuurt met de boodschap dat je volgende maand minder zal verdienen, omdat je nog ergens een openstaande boete hebt liggen. Toch gebeurt het elke dag 200 keer. Want sinds februari jaagt de fiscus radicaal op onbetaalde boetes via de werkgever. “We hebben zo al 5,7 miljoen euro opgevist. Een succes”, klinkt het bij Financiën.

Een half miljard euro. Dat gigantische bedrag moet de staatskas nog krijgen van mensen die tussen 2012 en 2015 zijn veroordeeld en een geldboete hebben gekregen. In 60 procent van de gevallen denken overtreders er niet aan ook maar een cent te betalen. En dus moet de fiscus een versnelling hoger schakelen om achter die boetes aan te gaan. Sinds febru­ari gaat dat systematisch via de werkgever. En met resultaat. In amper vijf maanden tijd zijn er 30.000 inningen gebeurd via de werkgever van de overtreder. Dat zijn er 200 per dag. Daarbij is zes miljoen euro opgevist.

“Dat is tien keer zo veel als in heel vorig jaar. Onze inspanningen sinds begin dit jaar hebben meteen resultaat. Onze boodschap is héél duidelijk: een boete niet betalen, dat lukt niet meer”, zegt Francis Adyns, woordvoerder van de Federale Overheidsdienst Financiën.

Zomaar gaan aankloppen bij je werkgever kan Finan­ciën niet. Je moet al eerst vijf voorstellen tot betaling en aanmaningen negeren, vooraleer loonbeslag volgt. “In de laatste aangetekende brief aan de overtreder staat dat we de boete via je werkgever kunnen innen”, stelt Adyns. En dat kan zonder tussenkomst van een deurwaarder. “Een computer­systeem bij Financiën gaat nu automatisch na of er nog een boete openstaat. Als dat zo is, en je hebt alle aan­maningen naast je neer­gelegd, dan wordt een brief verstuurd naar je werkgever. Dat gebeurt nu systematisch en op grote schaal.”

Hoe de fiscus weet wie je werkgever is? “Onze diensten beschikken over de wedde­fiches, dus aan de hand daarvan komen we te weten voor wie je werkt. Stel dat je nog een boete van 500 euro hebt openstaan, dan zullen we de werkgever vragen om dat bedrag af te houden van je loon. Als dat niet in één keer lukt, zal het bedrag in schijven van je maandloon gaan.”

Schandpaal

Wie een boete niet betaalt, krijgt een paar maanden ­later dus de baas aan zijn bureau. Een drastische stap, vinden de werkgevers, ook al omdat ze zelf een straf ris­keren als ze niet ingaan op de vraag van de fiscus.

“Het gaat toch wel ver als de werkgever die boodschap moet overbrengen”, zegt Christine Mattheeuws van de ondernemersorganisatie NSZ. “Het is pijnlijk: je komt in één klap in de privésfeer. Nu de fiscus een tandje bijsteekt, gaan meer werk­gevers hiermee geconfronteerd worden. Het is ook nog eens een bijkomende administratieve last voor de werkgever. Een dienst die hij gratis moet leveren.”“We hebben gemerkt dat sommige werkgevers dit als een schandpaal zien”, beaamt Adyns. “Maar we mogen overtreders toch niet het idee geven dat ze on­gemoeid hun boete kunnen laten liggen? De boodschap is net: als je niet betaalt, komen we er toch achteraan.”

Corrigeer

NIEUWS