Code geel: hevige buien en windstoten tot 90 kilometer per uur op komst

Code geel: hevige buien en windstoten tot 90 kilometer per uur op komst

Foto: JEFFREY GAENS

Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) waarschuwt donderdag en vrijdag voor een code geel in ons land. De komende uren trekt een actieve regenzone over onze streken, vergezeld van zeer onstabiele lucht. Dat kan plaatselijk voor hevige buien, windstoten en onweer zorgen.

Code geel: hevige buien en windstoten tot 90 kilometer per uur op komst
Foto: KMI

Donderdag is het meestal zwaarbewolkt. We krijgen opnieuw perioden van regen of buien. In het noorden van het land is het de eerste uren nog grotendeels droog. De maxima liggen tussen 7 graden in Hoog-België en 10 of 11 graden in het westen en het centrum van het land. De zuidwestelijke wind waait eerst matig, na de middag toenemend tot vrij krachtig met rukwinden die tegen het eind van de dag kunnen oplopen tot 60 à 70 kilometer per uur.

Donderdagavond en -nacht gaat het vanaf het westen harder en soms langdurig regenen. Op vele plaatsen - en vooral in het oosten - kan er meer dan 10 l/m² vallen. Tegen het eind van de nacht wordt het in het westen wisselvallig met buien die kunnen gepaard gaan met onweer. De zuidwestenwind trekt verder aan en wordt vrij krachtig tot krachtig met rukwinden tot 70 à 80 kilometer per uur. Op de Ardense Hoogten later zelfs meer dan 90 kilometer per uur. De minima liggen tussen 6 en 9 graden.

Code geel: hevige buien en windstoten tot 90 kilometer per uur op komst
Foto: KMI

Vrijdagochtend sleept nog een regenzone over de oostelijke helft van het land. Vooral ten zuiden van Samber en Maas kan er nog veel regen vallen, die gepaard gaat met rukwinden tot 90 kilometer per uur. Later overdag zijn er rukwinden tot 60 kilometer per uur mogelijk.

In het westen zijn er ’s ochtends al opklaringen, maar er komen buien tot ontwikkeling die aan zee vergezeld kunnen zijn van een donderslag. Geleidelijk verlaat de regenzone het land en spreiden de buien zich uit naar het oosten.

’s Ochtends liggen de temperaturen tussen 7 graden in Hoog-België en 9 graden aan zee. In de loop van de dag wordt het frisser en ’s namiddags liggen de temperaturen tussen 4 en 8 graden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS.

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees