NASA waarschuwt Trump: “We gaan niet toelaten dat hij ons het zwijgen oplegt”

NASA waarschuwt Trump: “We gaan niet toelaten dat hij ons het zwijgen oplegt”

Foto: AFP

Nasa-onderzoeker Gavin Schmidt heeft aan de alarmbel getrokken. Hij wijst de toekomstige Amerikaanse president Donald Trump erop dat het fout is om de opwarming van de aarde af te doen als een fabeltje. “We zullen er hoe dan ook iets aan moeten doen”, klinkt het in een interview met The Independent.

”Het is ijskoud in New York. We hebben de opwarming van de aarde nodig.” Aan het woord: Donald Trump tijdens een van zijn vele speeches in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Trump doet die opwarming al geruime tijd af als een verzinsel van de Chinezen. Net daarom heeft hij in zijn team een ontkenner aangesteld om zich te buigen over het milieu.

Dat iemand met die mening president wordt van de VS, baart onderzoekers van ruimtevaartorganisatie Nasa zorgen. Zij zijn alvast gestart met hun pogingen om Trump toch te overtuigen van hoe ernstig de situatie is.

Zo tweette Gavin Schmidt, directeur van het instituut voor ruimtestudies bij Nasa, een grafiek waarop duidelijk te zien is dat we net de op één na warmste oktobermaand aller tijden gehad hebben. Dat wordt bevestigd door zijn collega’s: “De opwarming houdt geen rekening met de verkiezingen.”

De in Londen geboren Schmidt zette die woorden nog eens kracht bij in een interview met The Independent. “Het is eenvoudig: het klimaat verandert. Je kan het proberen te ontkennen en je kan mensen die dat ontkennen of er geen belang aan hechten belangrijke functies geven, maar het is toch de natuur die het laatste woord zal hebben.”

“Ooit zullen we er hoe dan ook iets aan moeten doen. Beter nu dan later. We moeten er gewoon iets aan doen, we hebben gewoon geen keuze.”

Volgens Schmidt zijn heel wat onderzoekers in ‘wait-and-see-modus’ over de nieuwe president. “Of ik ontslag zou nemen door Trump? Interessante vraag. Dat zou niet genoeg zijn om mij ontslag te laten nemen”, klinkt het. “De wetenschap doet meestal gewoon voort, hoe de politici er ook over denken. Ik zou er wel een probleem mee krijgen als ik plots resultaten moest manipuleren of ze verzwijgen. Dan wordt het te ernstig.”

“Ten tijde van George W. Bush hield de regering in de gaten wat ze zeiden in de pers en probeerden ze ons zo vaak mogelijk het zwijgen op te leggen omdat het hen niet goed uitkwam wat we zeiden. We zullen niet toelaten dat zoiets opnieuw gebeurt. Maar Trump is duidelijk uniek. Het zal niet gewoon hetzelfde worden als met Bush.”

Corrigeer

NIET TE MISSEN

.

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees