Tentoonstelling moet band met Luc Dufourmont vereeuwigen

CSA wil cultstatus Ugly Papas eren

Menenaar Frederic Dehaudt wil met CSA de status van cultband Ugly Papas vereeuwigen. Foto: djr

Menen -

Ugly Papas leek voorbestemd om even groot te worden als pakweg dEUS, maar besloot een andere weg in te slaan. Dat leverde hen een cultstatus op. Die status wil Frederic Dehaudt met het Centrum voor Stedelijke Acupunctuur (CSA) nu voor eeuwig vastleggen.

Begin jaren negentig staan verschillende bands aan het begin van hun grote doorbraak. dEUS heeft zijn eerste EP uit, Noordkaap wint Humo's Rock Rally én Gorki breekt daar potten. Ook Ugly Papas, die toen de finale haalde van laatstgenoemde muziekconcours heeft alles in huis om het te maken. Toch wordt het na het tweede album van de band met Rekkemnaar Luc Dufourmont stil. Geen beroemdheid, een cultstatus des te meer.

Menenaar Frederic Dehaudt is ook een groot bewonderaar van de experimentele rockband. Met de Meense organisatie CSA - Centrum voor Stedelijke Acupunctuur - wil hij nu de cultstatus van Ugly Papas vereeuwigen met een ‘Night of the Ugly Papas’. “Ik heb hen zelf drie keer zien optreden. Vooral hun tweede, meer experimentele plaat kon me geweldig - en met mij vele andere Vlamingen - bekoren. Daarom wil ik nu ook het verhaal rond de band optekenen”, verklapt Frederic meteen de beweegreden voor het project.

Radioprogramma

Hoe dat zal gebeuren, ligt nog niet vast. Twee zaken zou Frederic graag gerealiseerd zien, al staat dat nog open voor discussie. Eerst en vooral zou hij een tentoonstelling willen organiseren. “Wel niet een klassieke tentoonstelling waar alles mooi uitgestald staat en je rustig rondwandelt. Alles moet baden in de sfeer van de band, het experimentele en het psychedelische moet zeker tot uiting komen”, legt hij uit.

Daarnaast staat een radioprogramma hoog op het lijstje. Met Geert Verstraete, die vroeger nog het onorthodoxe ‘Welkom in het Paradijs’ presenteerde op de lokale radio, zat daarvoor alvast de juiste man aan tafel. “Het programma moet de grenzen van het medium radio openbreken. We proberen gesprekken te hebben met bewonderaars als Mauro Pawlowski of Tom Barman, maar evengoed kan een vuurspuwer optreden of worden filmpjes getoond. Een soort dadaïstische vorm van radio maken”, vertelt Frederic.

Voor Luc Dufourmont kwam de vraag voor de tentoonstelling als een verrassing. Nu proberen ze zo veel mogelijk (ex-)Ugly Papas samen te krijgen en hen warm te maken voor het evenement. Ook al kan dat nog alle richtingen uit. “Een radioprogramma zou inderdaad tof zijn, zeker als oudgedienden van Studio Brussel zoals Jan Hautekiet, Chantal Pattyn, Bram Vandendriessche of Dirk Stoops zich achter het initiatief zouden scharen”, zegt de Rekkemse acteur en zanger.

De cultstatus laat Dufourmont zich alvast welgevallen. “Het kon allemaal veel groter geweest zijn. Had voortrekker Dokter Dekerpel niet voor het experiment gekozen, dan konden we zeker categorie dEUS geworden zijn”, klinkt het, maar spijt dat is er niet. “We speelden zeer veel en ook overal, hetgeen met een status van beroemdheid niet meer lukt. Plus, Menen houdt nu maar mooi een memorial voor ons.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio