Atletiek - 25-jarige Jeroen Vanmulder (Ac Dilbeek) hangt verspringspikes aan de haak

“Ik wilde niet tegen 80 procent voortdoen”

“Ik wilde niet tegen 80 procent voortdoen”

Na een belovende carrière als tienkamper specialiseerde Jeroen Vanmulder zich in het verspringen. Foto: Vel

Halle / Gooik -

Op amper 25-jarige leeftijd houdt verspringer Jeroen Vanmulder uit Halle het voor bekeken. “Ik had niet de middelen om nog voor honderd procent voor mijn sport te gaan. En tegen 80 procent wil ik niet voortdoen.”

Jeroen Vanmulder van Ac Dilbeek sprong enkele keren 7,79m, zijn record. Dat bewijst dat hij (veel) verder kon. Hij joeg met stijgend ongeduld op een uitschieter van 7,90m of meer.

“Ik had het in mij”, beseft de gewezen tienkamper. “Maar zonder professionele begeleiding gaat het niet. De voorbije jaren zat ik bij Michaël Van Der Plaetsen, de broer van tienkamper Thomas. Ik ben tevreden met wat ik van hem leerde, maar ik ben ontgoocheld met wat ik voor hem niet presteerde. Ik brak niet eens mijn record. Ik had vaak af te rekenen met nipte nulsprongen van 7,90m. Eens landde ik op 7,86m met iets te veel rugwind.”

“Ik had het in de zomer al aan aangehaald. Ik hang mijn spikes aan de haak. Even dacht ik nog door te gaan tot en met het EK indoor in maart 2017. Geef mij nog een maand Zuid-Afrika en ik spring mijn record, dacht ik dan, maar ik was al twee maanden gestopt en kon het niet meer opbrengen om er gedurende vier maanden nog alles voor te doen.”

Na een belovende carrière als tienkamper specialiseerde de Hallenaar zich in het verspringen.

“Ik sprong liefst viermaal 7,79m (een eerste keer op het BK voor junioren) en wipte tienmaal over 7,70m.”

Vanmulder werd in 2013 vijfde op het EK voor beloften in Tampere met alweer...7,79m.

“Dat beschouw ik als mijn beste prestatie, maar qua beleving was het WK voor junioren in Canada, waar ik 17de werd in de tienkamp, het mooist.”

De voormalige topsporter is nu aan een nieuw hoofdstuk in zijn leven begonnen. Hij volgde een opleiding LO en fitness-instructuur aan het Parnas in Dilbeek. Hij geeft nu elke avond atletiektraining in twee atletiekclubs.

“Bij Ac Dilbeek neem ik de cadetten voor mijn rekening en bij Ac Pajottenland in Gooik de atleten met een meerkampambitie. Voor het overige zoek ik een deeltijdse job in het onderwijs.”

Jeroens’ vriendin Maude Tielemans is een professionele danseres. Ze geeft les in de Servaisacademie in Halle en de dansschool Dance-In in Gooik. Maude volgt een postgraduaat kunst- en cultuurmanagement en een master in kunstopvoeding. Samen richtte het koppel de vzw ‘Project C ‘op. “Met dat project willen we sport en dans tot bij de mensen brengen”, zegt Jeroen. “Zij moeten niet naar de danszaal komen. Wij komen naar hen toe: in klassen, op vernissages en in foyers van cultuurcentra. Idem dito voor mij. Als personal coach werk ik zelf trainingsschema's uit. Ook voor vriendengroepen.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio