Dit is waarom je beter vriendelijk blijft tegen vliegtuigpersoneel

Dit is waarom je beter vriendelijk blijft tegen vliegtuigpersoneel

Foto: Shutterstock

De feestdagen brengen traditioneel een hoop eindejaarsstress met zich mee. Ook bij vliegtuigpassagiers is dat niet anders, onthullen enkele stewards en stewardessen. Maar je houdt je beter gedeisd op een vlucht, want ze hebben meer macht dan je zou denken.

De grootste no-go op een vliegtuig? Het woord ‘bom’ in de mond nemen. Dat vertelt Bonni Noro, een stewardess voor Delta. “Als we problemen hadden met een extreem irritante passagiers, lichtten we de kapitein in. Die kon hen dan laten arresteren na de landing. Als je het woord ‘bom’ zegt, word je vrijwel zeker geband en mag je niet meer meevliegen.”

Toch kunnen ook kleinere incidenten, zoals agressie door overmatig alcoholgebruik, je op de zwarte lijst doen belanden. “Elke maatschappij heeft zijn eigen no-fly lijst en hanteert daarvoor zijn eigen regels”, zegt een woordvoerder van Southwest Airlines.

Dit is waarom je beter vriendelijk blijft tegen vliegtuigpersoneel
Foto: Shutterstock

Op een privéjet

Zo ver komt het gelukkig niet vaak. Verrassend genoeg zijn het vaak de meest geroutineerde vliegers die irritatie opwekken bij de crew. “Soms wanen ze zich op een privéjet en verwachten ze dat we alles doen voor hen. Mensen brengen soms eten mee van thuis en vragen me om het op te warmen”, vertelt Elaine Swann, een voormalige stewardess voor Continental.

Ook irritant: passagiers die te veel handbagage meenemen, zodat stewards her en der naar plaats moeten zoeken in de bagagecompartimenten.

Stank voor dank

Die kleine incidenten doen je misschien niet op de zwarte lijst belanden, maar vliegtuigpersoneel heeft genoeg andere manieren om ‘wraak’ te nemen op passagiers.

“Ik heb het zelf nog niet gedaan, maar weet dat veel collega’s weleens een scheet durfden laten wanneer ze langs vervelende passagiers wandelden”, zegt Bonni. “Als er echt irritante passagiers waren in eerste klas, gooiden we hun dure jassen op de wc-vloer. Ze hebben het nooit geweten.”

Ook om dronken toestanden bij rijke reizigers te vermijden, had Elaine een trucje. “We lengden hun cocktails gewoon aan met water.”

Corrigeer

RECENT NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees