“Trump heeft Tusk uitgenodigd naar Witte Huis”

“Trump heeft Tusk uitgenodigd naar Witte Huis”

Foto: BELGAIMAGE

De Amerikaanse president-elect Donald Trump heeft Europees president Donald Tusk uitgenodigd voor een bezoek aan het Witte Huis volgend jaar, zo verluidde vrijdagavond in Europese kringen na een telefoongesprek tussen Tusk en Trump.

Zowel Tusk als Navo-secretaris-generaal Jens Stoltenberg hadden vrijdag een telefoongesprek met de president-elect, waarin vooral het “blijvend belang” van de westerse alliantie aan bod kwam.

Trump had tijdens de verkiezingscampagne in de VS meermaals twijfel gezaaid over zijn gehechtheid aan de Navo. Hij suggereerde onder meer dat Amerikaanse militaire steun afhankelijk kan worden gemaakt van de defensie-uitgaven van de andere Navo-landen.

Uit de telefoongesprekken bleek dat de toekomstige Amerikaanse president helemaal niet van plan is om de nauwe samenwerking met Europa op te blazen, aldus ingewijden. Hij heeft Tusk uitgenodigd voor een bezoek aan het Witte Huis. De Europese president nodigde op zijn beurt Trump nogmaals uit om zo snel mogelijk een Europees-Amerikaanse top te houden.

Trump treedt op 20 januari aan als de 45ste president van de VS.

Corrigeer

NIEUWS