Kazachgate

De Decker neemt ontslag uit al zijn functies bij MR

De Decker neemt ontslag uit al zijn functies bij MR

Foto: Photo News

Politicus Armand De Decker neemt ontslag uit al zijn interne functies bij MR. Dat heeft de arbitragecommissie van de partij beslist in overleg met partijvoorzitter Olivier Chastel. Aanleiding is het onderzoek naar zijn ongeoorloofde steun aan miljardair Patokh Chodiev, de zogenaamde Kazachgate.

In een mail van een oud-adviseur van de Franse president Nicolas Sarkozy wordt bevestigd dat de Belgische oud-minister Armand De Decker betrokken was bij de goedkeuring van de zogenaamde afkoopwet, die via de verruimde minnelijke schikking de Belgisch-Kazachse zakenman Patokh Chodiev ten goede kwam. De Decker zou drie toenmalige ministers hebben “gesensibiliseerd”: Stefaan De Clerck, Didier Reynders en Steven Vanackere.

Armand De Decker en zijn advocaat werden zondag gehoord door de arbitragecommissie van zijn partij. Daarna werd beslist dat De Decker verlof neemt uit al zijn interne functies bij de partij. Hij zal zich niet meer uitspreken in naam van de partij.

MR-voorzitter Olivier Chastel herhaalt zondag nog eens het vermoeden van onschuld tegenover Armand De Decker en hoopt snel over alle informatie te beschikken. “Voor MR is het ook erg belangrijk dat het parlement zijn licht laat schijnen over de zaak, in de vorm van een onderzoekscommissie”, zegt hij.

François-Xavier de Donnea, voorzitter van de arbitragecommissie, vraagt Armand De Decker om een dossier in te dienen bij de Federale Deontologische Commissie. Het gaat om een nieuw orgaan, dat werd opgericht binnen het parlement om het respect voor de deontologische principes te onderzoeken op vraag van een mandataris, een minister of een staatssecretaris.

Corrigeer

NIEUWS