Voorzitter Van Grieken wil overleg met beiden voor partijbestuur van zaterdag

Anke Van dermeersch: “Partij kan mij niet dwingen om ontslag te nemen als senator”

Anke Van dermeersch: “Partij kan mij niet dwingen om ontslag te nemen als senator”

Foto: Kristof Van Accom/Belga

Antwerpen -

Na het bezoek van enkele Vlaams Belang-mandatarissen aan de Griekse neonazistische partij Gouden Dageraad heeft het partijbestuur sancties uitgesproken. Anke Van dermeersch - die geschrapt wordt als lid van het partijbestuur - en Filip Dewinter - die gesanctioneerd wordt maar als fractieleider in de Antwerpse gemeenteraad kan aanblijven - leggen zich daar echter niet bij neer. In een brief vragen ze aan de partijraad - het hoogste partijorgaan - om over de zaak gehoord te worden. "En die is statutair verplicht daarop in te gaan", zegt Dewinter aan Belga.

“Ze kunnen mij niet dwingen om ontslag te nemen als senator”, zegt Van dermeersch tegen Gazet van Antwerpen. “Dat ik uit het partijbestuur ben gezet, zat er aan te komen. Van Grieken heeft de statuten onlangs gewijzigd om mij eruit te krijgen.”

Ze zal in een brief aan de partijraad van Vlaams Belang - het hoogste partijorgaan - uitleg geven bij de reis die ze samen met onder anderen Filip Dewinter ondernam naar Griekenland.

Van dermeersch houdt vol dat de reis bedoeld was om de vluchtelingencrisis met eigen ogen te aanschouwen en dat zij, Dewinter, en twee andere Vlaams Belangers Jan Penris en Frank Creyelman contact hadden met verschillende organisaties en verschillende politieke partijen. Gouden Dageraad was daar een van, maar ook de communisten. "En daar struikelt niemand over", aldus Van dermeersch.

Intussen liet de woordvoerder van Van Grieken weten dat hij overleg wil plegen met Dewinter en Van dermeersch voor de vergadering van de partijraad aanstaande zaterdag.

“Hysterische bui”

Berichten als zouden de vier in beroep gaan tegen de beslissing van het partijbestuur kloppen niet, zegt Van dermeersch. “Er is niet eens een procedure geweest om tegen in beroep te gaan.”

Wat ze wel zullen doen, is de partijraad per brief vragen om gehoord te worden. Filip Dewinter: "Statutair is die verplicht daarop in te gaan. Wij zijn op geen enkel moment uitgenodigd".

Ook vandaag vindt er een vergadering van het partijbestuur van het Vlaams Belang plaats, waar de beruchte Griekenlandreis aan bod had moeten komen. “Maar in een hysterische bui en zonder mij te horen, nam het partijbestuur zondag al haar beslissing”, aldus Van dermeersch. Op de vergadering van maandag is ze naar eigen zeggen dan ook niet meer welkom omdat ze zondag geschrapt werd als lid van het partijbestuur.

Er werd ook beslist Van dermeersch te vervangen als gemeenschapssenator, maar zelf ziet ze “geen reden om ontslag te nemen”.

Ploegspel

Met een onaangekondigde bijeenkomst van het partijbestuur pakte Vlaams Belang gisteren iedereen in snelheid in de ‘Griekse affaire’. Tijdens een bezoek aan Griekenland hadden drie parlementsleden contact met Gouden Dageraad, Filip Dewinter speechte zelfs op een bijeenkomst van de partij.

Voorzitter Tom Van Grieken liet donderdag via Apache al verstaan dat hij not amused was met de demarche. De gevolgen zijn drastisch: Anke Van dermeersch wordt uit het bestuur gezet én mag niet langer zetelen als gemeenschapssenator. Samen met reisgenoten Dewinter en Jan Penris wordt Van dermeersch ook ‘terechtgewezen’, het trio mag voortaan geen buitenlandse contacten meer onderhouden zonder mandaat van de voorzitter of het partijbestuur.

‘Politiek is een ploegspel’, verklaart Van Grieken. ‘Je kunt niet scoren als iemand voortdurend owngoals maakt. Er is een verschil tussen “spreken met” en “spreken voor”, en dat heb ik Filip zaterdag ook gezegd. Het kan onmogelijk zo zijn dat we de indruk wekken op dezelfde lijn te zitten als Gouden Dageraad.’

“Ik ben geen windhaan”

Filip Dewinter toont zich intussen niet onder de indruk en is niet bereid water bij de wijn te doen omdat zijn stijl de huidige partijtop niet zou bevallen. "Ik doe al dertig jaar aan politiek en dat op een manier die toch redelijk succesvol is", zegt hij. "Op mijn 54 jaar ga ik niet meer veranderen van stijl. Ik ben geen windhaan, ik ben wie ik ben."

Terwijl het partijbestuur maandag vergadert, voeren Dewinter en Van dermeersch actie tegen de geplande inplanting van een moskee in de Antwerpse wijk Luchtbal. "Dat is veel nuttiger dan het monddood maken van parlementsleden", aldus Dewinter.

Corrigeer

MEER NIEUWS