Dewinter weigert zich te verontschuldigen

Vanhecke over omstreden reis Dewinter: "Bewuste pogingen om Vlaams Belang te saboteren"

Voormalig partijvoorzitter van Vlaams Belang Frank Vanhecke reageert scherp op de uitstap van Filip Dewinter naar de neonazistische partij Gouden Dageraad in Griekenland. Dewinter zelf wil zich intussen excuseren als de perceptie is ontstaan dat hij met Gouden Dageraad sympathiseert. "Maar voor de reis zelf verontschuldig ik mij niet", klinkt het.

Met een onaangekondigde bijeenkomst van het partijbestuur pakte Vlaams Belang (VB) gisteren iedereen in snelheid in de ‘Griekse affaire’. Tijdens een bezoek aan Griekenland hadden drie parlementsleden contact met Gouden Dageraad, Filip Dewinter speechte zelfs op een bijeenkomst van de partij.

De gevolgen zijn drastisch: Anke Van dermeersch wordt uit het bestuur gezet én mag niet langer zetelen als gemeenschapssenator. Samen met reisgenoten Dewinter en Jan Penris wordt Van dermeersch ook ‘terechtgewezen’, het trio mag voortaan geen buitenlandse contacten meer onderhouden zonder mandaat van de voorzitter of het partijbestuur.

Sabotage

Frank Vanhecke, van 1996 tot 2008 partijvoorzitter van eerst Vlaams Blok en dan Vlaams Belang, is bijzonder scherp voor Dewinter. "Hij wil koste wat kost verhinderen dat de nieuwe jonge partijleiding successen boekt. Hij weet wat de gevolgen zijn van zo'n privéreis, en hij doet het toch. In Vlaanderen wil geen zinnig mens geassocieerd worden met Gouden Dageraad", zegt hij dinsdagochtend op Radio 1. "Het lijkt een bewuste poging van Dewinter om de jonge partijleiding te saboteren. Hij heeft binnen Vlaams Belang een eigen agenda."

Filip Dewinter kan volgens Vanhecke moeilijk verdragen dat hij steeds minder belangrijk wordt binnen de partij. "Hij kan moeilijk verteren dat zijn gewicht steeds verder afneemt binnen de partij. En buiten Vlaams Belang heeft hij geen toekomst."

Dewinter: 'Verontschuldig mij niet voor reis'

Dewinter zelf reageerde maandagavond in Terzake op Canvas.  'Ik denk dat er vooral een probleem is met de perceptie die is ontstaan over deze reis', verklaarde Dewinter vanavond in Terzake op Canvas, waar hij nog eens herhaalde dat er in Griekenland niet enkel met Gouden Dageraad werd gepraat. 'Dit was geen propagandareis maar een studiereis. Als er een perceptie zou ontstaan zijn waarbij de indruk gewekt wordt dat wij met die partij sympathiseren, en ik lig daarvan aan de basis, dan wil ik mij excuseren.'

'Maar ik verontschuldig mij niet voor de reis die ik gemaakt heb en dat ik mij op een democratische manier heb geïnformeerd', aldus Dewinter nog. Ook Anke Van dermeersch weigerde zich voor die reis te verontschuldigen.

'Dit is een stap in de goede richting', verklaarde Van Grieken in De Afspraak op Canvas na het horen van de gedeeltelijke excuses van Dewinter. 'Fact finding missions heb ik ook met Filip gedaan op Lampedusa. Ter plekke de stand van zaken opmeten is een goede zaak. Maar ik had hem verboden om voor Gouden Dageraad te spreken, en hij heeft dat toch gedaan. Ik hoop dat dit perceptieprobleem zo snel mogelijk uit de wereld is.'

Zaterdag overleg?

De partijraad - het hoogste orgaan binnen het VB - komt zaterdag bijeen en het is de bedoeling dat Van Grieken voordien overleg pleegt met Dewinter en Van dermeersch. Een precies moment ligt nog niet vast.

Op het partijbestuur van maandag werd ook gesproken over wie van de Vlaams parlementsleden van het VB Van dermeersch moet opvolgen als deelstaatsenator. Een beslissing zou dinsdagmiddag moeten vallen, maar Van dermeersch houdt vol dat ze niet van plan is zomaar op te stappen.

 

"200 procent"

"Ik sta voor 200 procent achter Tom Van Grieken, want het is niet de eerste keer dat de voorzitter in de krant moet lezen waarnaar Filip afreist. Na anderhalf jaar dergelijke incidenten begrijp ik dat het hem wat te veel is geworden." Dat zei Gerolf Annemans, Europees parlementslid van Vlaams Belang, in "Terzake" op Canvas naar aanleiding van de troebelen in de partij.


Parlementsleden Filip Dewinter, Anke Van dermeersch en Jan Penris werden zondag openlijk terechtgewezen door het partijbestuur van Vlaams Belang. Ze mogen niet langer naar het buitenland reizen zonder toestemming.


Vlaams Belang heeft in het Europees parlement heel bewust geen fractie gevormd met Gouden Dageraad, zei Annemans maandag. "Ik betreur dus heel erg dat Filip zomaar naar die partij is gegaan, we hebben niets met hen te maken want je kan er niet mee onder de mensen komen."


De parlementsleden, die overigens niet kwijt willen waar de financiering voor hun reis vandaan kwam, gaan nu in beroep tegen de beslissing bij de partijraad. "Ik ben ervan overtuigd dat die mij zal volgen", aldus Van Grieken. Eerder maandagavond zei hij nog geen bezwaar te maken tegen een lijsttrekkerschap van Dewinter bij de lokale verkiezingen.
 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees