Vakantie

Dit zijn de beste vakantiebestemmingen voor 2017, volgens National Geographic

Dit zijn de beste vakantiebestemmingen voor 2017, volgens National Geographic

Foto: Shutterstock

Nu 2016 op zijn einde loopt, kunnen we stilaan plannen beginnen maken voor volgend jaar. Vakantieplannen bijvoorbeeld, en daar helpt de reissite van National Geographic ons graag bij. Die heeft naar jaarlijkse gewoonte de beste bestemmingen om te ontdekken op een rij gezet in een nieuw reisrapport. Dat is onderverdeeld in drie categorieën - natuur, steden en cultuur - en biedt voor ieder wat wils.

NATUUR

Dit zijn de beste vakantiebestemmingen voor 2017, volgens National Geographic
Kuaui Foto: Shutterstock

1. Kuaui, Hawaï, Verenigde Staten

Dit eiland stal de show in ‘Jurassic Park’-avonturen en in meer dan zestig andere speelfilms. Waar je ook bent op dit eiland: je hebt een schitterend zicht op de torenhoge kliffen aan de Na Pali Coast en imposante watervallen.

2. Finland

Dit is volgens de site het mekka voor stiltezoekers. Je hebt er veertig nationale parken, twaalf gebieden waar wildernis domineert en zes nationale wandelgebieden die vakantiegangers tot rust laten komen. En dan is er nog kans op noorderlicht.

3. Baja California, Mexico

Deze bestemming wordt geprezen door haar mooie onderwaterwereld, want dit is een paradijs voor duikers. Ze kunnen er onder meer walvissen, grote witte haaien en enorme roggen spotten.

4. Banff National Park, Canada

Besneeuwde bergtoppen rond meren met turkooise water, groene weilanden die je ter paard kan verkennen: dit is een fijne locatie voor de sportieve natuurliefhebber.

5. Cloud Forests, Ecuador

De mysterieuze nevelwouden van de regio Chocó zijn de thuishaven van de bijzonderste planten en honderden soorten vogels. Hier zie je kolibries voorbij fladderen, maar ook de uitstekende zanger: de rode rotshaan

6. Via Dinarica, Westelijke Balkan

De Westelijke Balkan is een speeltuin voor avontuurlijke reizigers en wordt volgend jaar nog toegankelijker. Het Via Dinarica-parcours zal volledig in kaart worden gebracht op basis van info die wandelaars hebben verzameld.

7. Tijgerparken, India

Hier kan je tijgers in hun natuurlijke habitat bewonderen en dat zijn er veel. Bijna tweederde van alle tijgers ter wereld (3.890 in 2015) woont in India

STEDEN

Dit zijn de beste vakantiebestemmingen voor 2017, volgens National Geographic
Marrakech Foto: Shutterstock

1. Marrakech, Marokko

Een stad naar het hart van de National Geographic’-redactie, maar ook naar dat van wijlen modeontwerper Yves Saint Laurent. Hij zei ooit dat hij de wereld voor zijn bezoek enkel in zwart-wit zag. Ga zeker eens langs zijn kleurrijke villa Jardin Majorelle in het hartje van Marrakech.

2. Madrid, Spanje

De hoofdstad van Spanje wordt als heel divers omschreven. In 2017 vindt hier de World Pride plaats (23 juni tot 2 juli), er zijn meer dan zestig museums te bezoeken, het nachtleven is om U tegen te zeggen en overdag kan je op je positieven komen in verzorgde parken en openbare tuinen.

3. Anchorage, Alaska, Verenigde Staten

Ga vissen in ‘s werelds grootste stedelijke visserij, wandel naar een gletsjer, surf tijdens laagtij langs Turnagain Arm en spot een bruine beer uit een watervliegtuig. Reis je in de zomer, dan heb je lang zonlicht om alles in één dag te doen. Van avontuur gesproken.

4. Seoul, Zuid-Korea

Met meer dan 25 miljoen inwoners is Seoul een bruisende stad. Klaar voor de drukte, probeer dan zeker de plaatselijke street food zoals pikante cakes met rijst. Bijna elke Koreaan is gepassioneerd door eten en je zal snel proeven waarom: elke hap is een feest.

5. Moskou, Rusland

Volgens de reissite mag je de stad gerust vergelijken met een Matroesjka-poppetje: je ontdekt hem in lagen. Als je er dan toch bent, sla dan zeker de klassiekers zoals het Rode Plein en het Kremlin niet over. Reis met de metro, want zo’n verzorgd ondergronds treinnetwerk heb je nog nergens gezien.

6. Cartagena, Colombia

Cartagena, aan de Caribische kust van Colombia, inspireert al langer dan vandaag. Vooral schrijver Gabriel García Márquez raakte gecharmeerd door de ommuurde oude stad met zijn felgekleurde koloniale herenhuizen en cafés waar ritmes van de cumbia weerklinken.

7. Hamburg, Duitsland

“Berlijn is rock-’n-roll, maar Hamburg drijft”, zo schrijft de reissite. In deze stad aan de rivier de Elbe is overal water en je vind er ook gezellige grachtjes. Romantisch boottochtje, iemand?

CULTUUR

Dit zijn de beste vakantiebestemmingen voor 2017, volgens National Geographic
Malta Foto: Shutterstock

1. Malta

Dit eiland in de Middellandse Zee biedt cultuurliefhebbers een mix van verleden, heden en toekomst. Je vindt er trouwens drie sites op de Werelderfgoedlijst, de hoofdstad Valletta inbegrepen.

2. Papoea-Nieuw-Guinea

Recente initiatieven op toeristisch gebied maken het een stuk makkelijker voor avonturiers om de wouden te gaan verkennen. Naast de culturen, ontdek je er ook bedreigde boomsoorten en zie je misschien wel Queen Alexandra’s Birdwing, de grootste vlinder ter wereld.

3. Chengdu, China

Wie ooit al naar een restaurant met specialiteiten uit Chengdu, de hoofdstad van de provincie Sichuan, is geweest kan het beamen: ze zijn legendarisch. Proef hier de beste Kung Pao kip en nog veel meer. Unesco omschrijft deze plek als ’Stad van de Gastronomie’.

4. Uri, Zwitserland

Dit kanton is het Zwitserse zakmes van de typische Alpine reiservaringen.Traditionele hutten van kaasmaker en koeien met bellen? Check. Wandelen tussen de bergen waarvan de toppen met een dikke laag sneeuw zijn bedekt? Dat kan ook, net als je gondeltochtje op een gletsjermeer en tussen pieken wandelen op een loopbrug.

5. Guadeloupe eilanden

Deze archipel ligt tussen Dominica en Antigua en beweegt op het ritme van Gwo-Ka. Het geluid mixt invloeden van Afro-Indische, -Franse, en -Caribische roots. Die kruisbestuiving vind je ook terug in het lokale voedsel en de plaatselijke kunst.

6. Georgia, Verenigde Staten

Een plek waar muziekliefhebbers zich vast zullen thuisvoelen, net als onder meer Otis Redding. Luister naar live muziek of neem deel aan een jamsessie in het knusse Historic Holly Theater in Dahlonega of het Atlanta Apache Café.

7. Cradle of Humankind, Zuid-Afrika

Graag eens drie miljoen jaar terug in de tijd gaan? Ga naar ‘De wieg van de mensheid’, een gebied op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, bestaande uit de locaties Kromdraai, Swartkrans en Sterkfontein. Het ligt op dertig kilometer ten noordwesten van Johannesburg en duidt de evolutionaire geschiedenis van de mens.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees