Acht erkende vluchtelingen aan de slag bij maatwerkbedrijf

Flexpack stoomt vluchtelingen klaar voor arbeidsmarkt

Maher werkte in Palestina in de farmacie en hoopt dat ooit in dezelfde branche in ons land kan terechtkomen Foto: Joris Herregods

Puurs -

Bij het maatwerkbedrijf Flexpack zijn er sinds enkele weken acht erkende vluchtelingen aan de slag. Ze leren er werken naar Belgische normen en worden klaargestoomd om over een jaar op de reguliere arbeidsmarkt terecht te komen.

Bij Flexpack werken 230 mensen die niet terechtkunnen op de gewone arbeidsmarkt wegens een mentale of fysieke beperking of omdat ze gezichts- of gehoorproblemen hebben of bijvoorbeeld autistisch zijn. En daar zijn nu ook acht erkende vluchtelingen uit Puurs en Bornem bijgekomen. “Door hun sociale en culturele achtergrond beschikken de vluchtelingen nog niet over de nodige basiscompetenties om onmiddellijk aan het werk te gaan in het normale economische circuit. Ze spreken bijvoorbeeld nog onvoldoende Nederlands en kennen te weinig over onze arbeidsmarkt en arbeidsvoorwaarden”, zegt Bruno De Maeyer. Hij is gedelegeerd bestuurder van Flexpack.

Bij Flexpack leren de vluchtelingen te werken zoals er in Europese bedrijven wordt gewerkt. “Maar naast tewerkstelling worden er ook extra opleidingen voorzien. Bijvoorbeeld hoe ze met collega’s moeten omgaan maar ze leren ook Nederlands en we proberen hen ook voor te bereiden op een sollicitatiegesprek”, aldus nog de Maeyer.

Ook de vluchtelingen die bij Flexpack aan de slag zijn gegaan, zijn vol lof over de aanpak. Maher (45) komt uit Palestina. “Ik werkte in mijn geboorteland in de farmaceutische wereld. Maar ik ben moeten vluchten voor de oorlog. Samen met mijn veertienjarige zoon. Dit is een totaal andere job maar ik ben hier enorm goed opgevangen. En de sfeer onder de collega’s is ook zeer goed. Of ik graag opnieuw in de farmacie zou terechtkomen? Uiteraard. Maar ik ben nu al enorm tevreden dat ik dit heb.”

”De acht nieuwkomers enorm leergierig. Ze beseffen dat ze een enorme kans krijgen en nemen die met beide handen aan. Ze begrijpen dat ze nu volop werk aan het maken zijn van hun toekomst”, vertelt coach Lorena Roca.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio