In Koksijde is driekwart van de vluchtelingen aan het werk

In Koksijde is driekwart van de vluchtelingen aan het werk

Foto: Photo News

Koksijde -

Bijna driekwart van de volwassen vluchtelingen die in Koksijde, of daar in de nabijheid verbleven, zijn opgenomen in een integratie- of werkproject. Dat zijn de resultaten van een pilootproject in Koksijde, georganiseerd door de provincie West-Vlaanderen in samenwerking met onder meer VDAB, Syntra West en het Agentschap Integratie en Inburgering. Na de ervaring is een draaiboek opgesteld om uit te rollen in West-Vlaanderen en bij uitbreiding in Vlaanderen.

Na de vluchtelingenstroom vorig jaar werd door de provincie West-Vlaanderen een ‘taskforce’ in het leven geroepen om de vluchtelingen in en rond Koksijde de taal te leren en aan het werk te helpen. Dat werd een succes.

Het pilootproject van die provinciale taskforce vluchtelingen in Koksijde bereikte in totaal 67,8 procent van de volwassen asielzoekers. 35,1 procent volgde de onthaalmodule en 30,8 procent volgde het traject naar werk. Intussen is zo’n 10 procent van de laatste groep aan het werk in de reguliere economie. Bij aanvang werd gebruik gemaakt van de methodiek van maatwerkbedrijven om de mensen daarna zo snel mogelijk te laten doorstromen.

Concreet werden de vluchtelingen begeleid op vlak van taal en werk. “Maar ook gewoonten en gebruiken werden aangeleerd”, aldus El Bachir Iskou, vormgever Maatschappelijk Opleiding. “De mensen die bij ons kwamen, raken bijvoorbeeld brood of vlees aan in een winkel. We moesten hen leren dat niet te doen. We moesten zelfs het weer en het klimaat uitleggen. Ze hadden vooral vragen over papieren en werk.”

Na de bevindingen is een draaiboek en een handleiding opgesteld. Het is de bedoeling dat die nu uitgerold wordt. Niet enkel in de provincie, maar ook in Wallonië en Noord-Frankrijk. “De problematiek van integratie is immers een maatschappelijk gegeven dat zich niet beperkt tot één welbepaalde regio”, aldus de provincie.

Corrigeer

MEER NIEUWS