Na omstreden bezoek aan ‘Gouden Dageraad’: Anke Van dermeersch (VB) blijft dan toch senator

Na omstreden bezoek aan ‘Gouden Dageraad’: Anke Van dermeersch (VB) blijft dan toch senator

Anke Van dermeersch. Foto: BELGA

Anke Van dermeersch blijft wel degelijk senator. Dat liet de Vlaams Belang-politica weten via Twitter. Afgelopen weekend werd Van dermeersch geschrapt als bestuurslid en vervangen als senator, na een omstreden bezoek aan de beruchte partij ‘Gouden Dageraad’ in Griekenland. Filip Dewinter en Jan Penris, die meereisden, kregen een sanctie.

Anke Van dermeersch, Filip Dewinter, Jan Penris en Frank Creyelman reisden vorige week naar Griekenland om er de vluchtelingencrisis met eigen ogen te aanschouwen.

Op foto’s en berichten op de sociale media was te zien dat de Vlaams Belangers ook een ontmoeting hadden met leden van ‘Gouden Dageraad’ en dat Dewinter zelfs een toespraak hield op een bijeenkomst van de partij. Gouden Dageraad wordt beschouwd als neonazistisch.

Niet dwingen

Omdat het drietal hiermee Vlaams Belang “ernstige schade had toegebracht”, nam het partijbestuur een aantal maatregelen. Eén daarvan was de vervanging van Van dermeersch als gemeenschapssenator. Ook werd ze geschrapt als partijbestuurslid.

“Ze kunnen mij niet dwingen om ontslag te nemen als senator”, reageerde Van dermeersch op het nieuws.

Brief

Bij de Senaat was al te horen dat Van dermeersch kon aanblijven zolang ze niet zelf ontslag neemt . Eerder klonk het dat de juridische dienst van het Vlaams Parlement daar anders over dacht, maar die heeft zich woensdag voor de eerste keer officieel uitgesproken. Dat blijkt uit de brief die ze woensdagnamiddag op Twitter heeft gepost.

“Juridisch is er geen enkele instantie of persoon die een deelstaatsenator zou kunnen verplichten ontslag te nemen”, staat er te lezen in de brief.

“Zoals ik al zei, ik ben en blijf senator ondanks de aanval in/van de media: bedankt voor de vele uitingen van steun”, liet ze weten via haar twitteraccount.

Externe links
Corrigeer

MEER NIEUWS