Meisje met anorexia stierf na verkeerd geplaatste sonde: “UZ draait vierkant”

Meisje met anorexia stierf na verkeerd geplaatste sonde: “UZ draait vierkant”

Foto: fvv

Gent -

“Het vierkant draaien van het UZ in Gent is hier aan het licht gekomen en heel het systeem van de opleiding van specialisten zit niet goed in elkaar.” Dat stelde het openbaar ministerie woensdagnamiddag voor de Gentse correctionele rechtbank in de zaak rond het overlijden van een 13-jarig meisje met anorexia, dat stierf na een verkeerd geplaatste sonde. “Als het UZ verkeerd is, dan zijn alle ziekenhuizen verkeerd”, reageerde de advocaat van het Gentse Universitair Ziekenhuis, die ontkent dat er een structureel of organisatorisch probleem is.

Een verpleegster, een vrouwelijke dokter en het UZ moeten zich voor de rechtbank verantwoorden voor de dood van het meisje, dat stikte omdat een sonde met voeding in de luchtpijp geplaatst werd in plaats van in de slokdarm. De fout werd te laat opgemerkt en het meisje overleed tien dagen later, op 20 mei 2011.

Een college van deskundigen had eerder gesteld dat anorexiapatiënten manipulatief kunnen zijn en weigeren gevoed te worden, maar ze achtten “de piste van het uittrekken en dan opnieuw plaatsen zeer onwaarschijnlijk”. Dat de sonde door de zwaartekracht of braken gemigreerd zou zijn naar de luchtwegen, was “hypothetisch mogelijk maar onwaarschijnlijk” volgens de deskundigen. “Het staat onomstootbaar vast dat het fout plaatsen van de sonde de doodsoorzaak is”, besloot de openbare aanklager.

Dokter in opleiding

Het openbaar ministerie is echter van oordeel dat de zwaarste fout bij het UZ Gent ligt. “De fout van het UZ is structureel. Er waren geen standaardprotocollen en er werd niet voorzien in opleiding. Het is ongelofelijk en onaanvaardbaar”, zei de aanklager. “Het vierkant draaien van het UZ in Gent is hier aan het licht gekomen en heel het systeem van de opleiding van specialisten zit niet goed in elkaar. De dokter was nog maar twee maanden in opleiding. Ze werd 24 uur lang van de ene dienst naar de andere geroepen en ze was verantwoordelijk voor drie verschillende diensten. Dat is een structurele fout die de strafrechtelijke aansprakelijkheid uitmaakt van het UZ Gent.”

Volgens de aanklager moeten de dokter en de verpleegster daardoor geen straf krijgen. Voor het UZ werd een geldboete gevorderd, maar de twee personen zouden “genieten van de strafuitsluitende verschoningsgrond”, omdat het UZ de grootste verantwoordelijkheid draagt.

“De organisatie in het UZ heeft de fouten mogelijk gemaakt. Van een universitair ziekenhuis mag verwacht worden dat het voorziet in voldoende gekwalificeerde artsen, dat was hier niet het geval. Een andere assistent zou dezelfde fout gemaakt hebben, omdat de organisatie van het ziekenhuis slecht is”, zei aanklager Myriam Claeys. Volgens de advocaat van de ouders van het slachtoffer, die een brief voorlazen waarin ze stelden dat ze nooit gehoor kregen, draagt het UZ “een verpletterende verantwoordelijkheid”.

Vrijspraak

Het UZ vraagt de vrijspraak. “Er wordt niet aangetoond dat de dood van het slachtoffer te wijten is aan de fouten. 90 en 80 procent zekerheid is niet voldoende om tot causaal verband te komen. De twijfel moet in het voordeel van de beklaagde spelen”, pleitten de advocaten van het ziekenhuis. “De organisatie was niet gebrekkig. Er waren vier slapende oudejaars(assistenten) in het ziekenhuis en vier supervisors die telefonisch bereikbaar waren en binnen de 30 minuten ter plaatse moeten zijn. Er is geen structureel probleem, want dat zou betekenen dat er elke week een dode valt. Er is ook geen organisatorisch probleem. Het UZ Antwerpen en Leuven volgen bijvoorbeeld dezelfde procedure. Als wij slecht georganiseerd zijn, dan zijn ze allemaal slecht georganiseerd en staan we er allemaal slecht voor.”

Het ziekenhuis wacht de uitspraak af. “Het UZ is een veilig en goed georganiseerd ziekenhuis met strikte richtlijnen en gekwalificeerd, goed opgeleid en gedreven personeel”, zei woordvoerster Emmelien Werbrouck na afloop.

De rechtbank doet uitspraak op 14 december om 8.45 uur.

Corrigeer

MEER NIEUWS