Lichamen van twee vrouwelijke heiligen opgegraven in Maaseik

Lichamen van twee vrouwelijke heiligen opgegraven in Maaseik
Hasselt / Maaseik -

Bij de opgraving van twee reliekkisten in de Sint-Catharinakerk in Maaseik zijn de restanten van twaalf mensen ontdekt. Volgens de onderzoekers bestaat de kans dat enkele van die restanten toebehoren aan de heilige Harlindis en Relindis. Dat blijkt donderdag uit een persbericht van de onderzoekers.

Twee maanden lang werd er onderzoek gedaan naar de inhoud van de reliekkisten van Harlindis en Relindis, twee heilige vrouwen die het christendom kwamen verspreiden in Maaseik en Aldeneik in de Merovingische periode - tussen de vijfde en achtste eeuw.

Donderdag maakte het onderzoeksteam bekend dat er in die kisten lichaamsresten van zeker twaalf mensen werden aangetroffen, naast stukken textiel, geitenkeutels én een pruimenpit. De menselijke resten zijn terug te brengen van de Romeinse periode tot de late middeleeuwen.

De onderzoekers zijn “heel tevreden” dat de kans niet onbestaande is dat de resten van Harlindis en Relindis zich in die kisten bevinden. “Meestal wijst reliekenonderzoek uit dat de heilige in kwestie niet in de kist aanwezig is. Dan zijn de resten vaak veel recenter of net ouder. Maar hier hebben we wel de context die qua datering kan kloppen.”

De geitenkeutels en de pruimenpit zorgden voor de onderzoekers een doorbraak. “Als we die voorwerpen niet hadden dan wisten we niet dat de botten terug opgegraven zijn in de 8ste eeuw en de twee heilige vrouwen dus toen al vereerd werden.”

Verder onderzoek zal meer duidelijkheid moeten brengen over het levensverhaal van de twee heilige vrouwen.

(blg)

Corrigeer

NIEUWS