Black Friday komt eraan, maar wat betekent dat voor ons land?

Black Friday komt eraan, maar wat betekent dat voor ons land?

archiefbeeld Foto: AFP

Wie zijn kerstinkopen nog moet doen, kan daar morgen maar beter mee beginnen. Op Black Friday worden, vooral in Amerika, gigantische kortingen gegeven op allerlei producten. Het Amerikaanse fenomeen waait echter steeds meer over naar onze contreien, en daar kan je alleen maar je voordeel mee doen.

De vierde donderdag van november wordt in de Verenigde Staten elk jaar Thanksgiving gevierd. Een feestdag waarop even stil gestaan wordt bij alle goede dingen van het voorbije jaar, traditioneel gevierd met een grote kalkoen op tafel en de hele familie eromheen.

De dag erna kan geen groter contrast bieden. Op Black Friday pakken winkelcentra, grote ketens en zelfs kleinere handelaars uit met fikse kortingen, vooral wat elektronica betreft. Black Friday is bijna een even grote feestdag als Thanksgiving en mensen willen hun kans op kortingen voor geen geld missen. Zo zijn er elk jaar opnieuw mensen die voor hun favoriete winkel gaan kamperen om toch maar als eerste binnen te geraken.

De stormloop op de Black Friday-kortingen heeft al bijna elk jaar tot slachtoffers geleid. Mensen die vertrappeld worden bij het binnengaan van de winkel of het slachtoffer worden van ruzies om dat ene sterk afgeprijsde product.

Video: TheRichest

De naam Black Friday zou oorspronkelijk een verwijzing geweest zijn naar de verkeerschaos die de toestroom van koopjesjagers veroorzaakte. Later werd echter een tweede verklaring gevonden. Op Black Friday zouden handelaars gegarandeerd hun boekhouding met zwarte inkt kunnen invullen, in plaats van met rode inkt die op verlies duidde.

Je hoeft echter geen Amerikaan meer te zijn om je voordeel te kunnen doen op Black Friday. Zo geven onder andere Wijnegem Shopping Center en Media Markt zelfs het hele weekend kortingen. Webshops als Zalando en Amazon laten deze kortingshoogdag bijvoorbeeld niet zomaar voorbijgaan. En ook Wijnegem Shopping Center, Media Markt, Kruidvat, Gamma en tal van andere winkels kondigen kortingen aan op hun website.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees